Добрите причини редовно да ядете банани


Добрите причини редовно да ядете банани
Снимка: iStock/Guliver

Бананите са едни от най-хранителните и лечебни плодове. Те съдържат 76% вода и са пълни с витамини като витамин С и В6, както и с минерали като калий, мед и манган. Това високо ниво на вода/нутриенти прави бананите перфектна храна за претоварените майки, хората, които тренират усилено и тези, които са постоянно в движение.

Бананите са и чудесна храна за мозъка, което ги прави изключително подходящи за хора, страдащи от умствена умора. Те също така подпомагат изграждането на мускулната маса и заздравяват нервната система.

Бананите притежават мощни противогъбични и антибиотични съставки, както и протеазни инхибитори, които могат да спрат вирусите. Това ги прави изключително полезни при хронични заболявания като херпес зостер, Епщайн-Бар вирус, болест на Паркинсон, множествена склероза, артрит, синдром на хроничната умора и лупус.

Бананите са много полезни за намаляване на кръвното налягане, при синдром на раздразненото дебело черво, неврологични заболявания, диария, атеросклероза, остеопороза, коронарна болест на сърцето, болест на Крон, мозъчни удари и рак на бъбреците, дебелото черво и белия дроб.

Вижте още: Това е една от най-полезните храни

Фруктозата в бананите е любимата храна на черния дроб, тъй като му осигурява бързо гориво и събужда заспалите клетки, като увеличава тяхната работоспособност. Бананите облекчават лигавицата на чревния тракт и успокояват нервите, прикрепени към червата. Противно на всеобщото вярване, бананите са една от най-антибактериалните, противодрождови и противогъбични храни. Те чудесно се съчетават с други храни, богати на нутриенти, както и с хранителни добавки, тъй като подобряват способността на черния дроб да усвоява хранителните вещества.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама