Една шепа от този плод всеки ден ще свали холестерола ви


Една шепа от този плод всеки ден ще свали холестерола ви
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако имаше топ-списък на най-здравословните храни, къпините със сигурност щяха да оглавяват класацията. Този плод е богат на мощни антиоксиданти и най-вече - елагитанин, който не се съдържа в почти никоя друга храна и който доказано е много ефективен в борбата срещу рака.

Вижте още: Храните, които подобряват паметта и концентрацията ви

Доказано е, че антиоксидантите, особено флавоноидите, в къпините насърчават тези ефекти, както и предлагат други ползи за здравето на мозъка, включително:

– Намаляват риска от деменция.

– Намаляват на симптомите на болестта на Алцхаймер.

– Укрепва мозъчните клетки.

– Повишаване концентрацията и фокуса.

– Подобрява психичното здраве.

Къпините също са с ниско съдържание на калории и захар. Те съдържат около една трета от калориите на други плодове като банани, с около 20 процента по-малко захар. Къпините са едни от най-богатите плодове на фибри, витамин С, витамин К и манган. Всяка къпина съдържа около 85 процента вода, което ги прави изключително хидратиращи.

Вижте още: Българската ракия - природен лек за десетки болести

Пресни или замразени?

Когато става дума за дебата между избора на пресни или замразени къпини, отговорът е… и двете! Независимо дали се консумират пресни, замразени, консервирани. или като екстракт, къпините предлагат безброй ползи за здравето. Всъщност замразените къпините – особено когато са замразени по време на прибиране на реколтата – са също толкова хранителни, колкото пресните. Само не забравяйте да проверявате внимателно етикетите, за да сте сигурни, че няма добавена захар.

Какви къпини да изберем?

За да спестите разходи, купувайте пресни къпини, когато са в сезон и цената е ниска. След това можете да ги замразите, за да им се насладите по-късно.

Смесете къпините в смутита, добавете ги към кисело мляко или просто им се насладете пресни, направо от пакета.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама