Ефективна диета с бавно усвояеми въглехидрати


Ефективна диета с бавно усвояеми въглехидрати
Снимка: iStock/Guliver

Диетата с бавно усвоявани въглехидрати е базирана на гликемичния индекс на храните. Това е показател, използван за отчитане на промените в инсулина в резултат на приема на различни хранителни продукти. Храните с висок гликемичен индекс се усвояват бързо от тялото, което води съответно и до бързо покачване на нивото на инсулина в кръвта.

Бавно усвояваните въглехидрати са особено полезни за здравето, тъй като се разграждат бавно и поддържат стабилно нивото на кръвната захар. Ето и списък с някои от най-подходящите хранителни продукти, които да включим в менюто си, ако сме решили да се придържаме към диетата с бавно усвояеми въглехидрати:

Карфиол

Карфиолът е чудесен зеленчук, който можем да включим в диетата си с бавно усвояващи се въглехидрати, тъй като той има гликемичен индекс 30, което е ниска стойност на показателя. Диетолозите подчертават, че карфиолът съдържа високо количество фибри. Храните с висок гликемичен индекс повишават апетита, а с консумацията на карфиол ще потиснем тези внезапни пристъпи на глад.

Овесени ядки

Овесените ядки са отлична храна за закуска, тъй като имат значително по-нисък гликемичен индекс (51) от останалите зърнени закуски. Трябва да внимаваме обаче с какво ще ги комбинираме – топингът може или да направи закуската по-здравословна, или тъкмо обратното. За предпочитане е да комбинираме овесените ядки с канела или ядки, които също имат нисък гликемичен индекс.

Грейпфрут

Повечето плодове имат висок гликемичен индекс, но грейпфрутът е изключение – при него този показател е едва 25. Ако консумираме ястия с висок гликемичен индекс, след това можем да завършим храненето си с грейпфрут, който ще ни помогне да запазим баланса на кръвната захар.

Пълнозърнеста паста

Пълнозърнестата паста може да се включи към храните за диетата ни, тъй като съдържа сложни въглехидрати. Сложните въглехидрати се усвояват много бавно и не предизвикват внезапен скок в нивото на кръвната захар. Можем да приготвяме пълнозърнестата паста заедно с други продукти като пилешко месо, домати, зеле, сирене и лук, които също имат сравнително нисък гликемичен индекс.

Млечни продукти

Млечните продукти също са с нисък гликемичен индекс и са подходящи за този тип диета, но трябва да внимаваме разновидностите, които си купуваме, да не съдържат рафинирана захар, която е един от основните виновници за високите стойности на този показател. Гликемичният индекс на обикновеното мляко е 31.

Бобови култури

Бобовите култури също са подходящ избор за диетата с бавно усвояващи се въглехидрати. Сред видовете с нисък гликемичен индекс са белият фасул, зеленият фасул, червеният фасул, лещата и нахута. Техните стойности варират между 25 и 40.

Месо

Месото е една от най-подходящите храни за хората, които искат да спазват диета с бавно усвояващи се въглехидрати. Месото има нисък гликемичен индекс и спокойно можем да консумираме ястия с пилешко, телешко, свинско и пуешко месо без да се притесняваме за кръвната си захар.

Ядки

Ядките, освен нисък гликемичен индекс, имат и високо съдържание на важни минерали и протеини. Орехите, бразилските орехи, бадемите и фъстъците са добър избор за диетата ни.

Източник: zdrave.bg

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама