Експерти: Ето кое сирене е най-полезно


Експерти: Ето кое сирене е най-полезно
Снимка: Pexels

Сиренето е много популярна храна по света, но въпросът е доколко е здравословна за консумация.

Сиренето е богато на протеини, калций, витамини и незаменими аминокиселини, но е и с високо съдържание на мазнини и натрий.

Протеинът в сиренето е добра алтернатива на месния протеин, защото е от животински произход и съдържа всички основни аминокиселини, от които тялото се нуждае и не може да синтезира само, казват диетолозите.

Вижте още: Ето с какво се хранят хората на острова на столетниците

Кое сирене обаче е най-здравословно? Отговорът зависи от вашето тяло и неговите нужди, но ето няколко експертни съвета.

1. Рикота

Името на сиренето означава „повторно сварено“ и диетолозите обясняват, че автентичната рикота се прави чрез обработка на суроватката, която остава след коагулацията на млякото, за да се направи сиренето.

Рикотата има висока концентрация на суроватъчен протеин, който се усвоява лесно от организма.

Затова рикотата е най-добрият вариант за тези, които искат да направят мускули и да имат енергия, но в същото време да свалят мазнини и килограми.

Вижте още: Този плод прочиства кръвта и е много нискокалоричен

2. Твърдо сирене

Твърдите сирена като пармезан, пекорино или гауда също са сред най-здравословните варианти, когато се консумират умерено.

Поради по-малкото вода и повече концентрация, те са по-богати на калций и вероятно ще сте по-сити с по-малко, така че е по-трудно да прекалите, казват диетолозите.

Въпреки това, тъй като те са концентрирани, твърдите сирена също могат да имат повече натрий от по-меките сирена. Ако сте склонни към високо кръвно налягане или трябва да контролирате приема на натрий, вероятно ще е по-добре да изберете по-меко сирене, съветват експертите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама