Ето как да разберете дали тялото ви работи добре


Ето как да разберете дали тялото ви работи добре
Снимка: iStock

Човешкото тяло е най-сложният био-компютър. Постоянно в него протичат огромно количество процеси, които се намират в баланс, наречен хомеостаза. Ако тя се наруши и най-малко, тялото започва да говори със своя глас и е добре да му обърнете внимание и да знаете от какво всъщност то се нуждае, вместо да посягате към лекарства, подтискащи симптоматиката му. Ето какви са най-често срещаните предупредителни изрази на гласа на тялото:

1. Суха кожа говори за недостиг на витамин Е. За това включете в храненето си орехи, риба и растителни масла за поне 3 месецa.

2. Чупливи нокти и косопад говорят за дефицит на витамини от група В и калций. Набавете си ги с любимите пълнозърнести продукти.

3. Кървене на венците ясно говори за недостиг на витамин С. Набавете си го с чесън, лук, плодовете и зеленчуците, или дори със запарка от шипки.

4. Лош сън и раздразнителност говорят за дефицит на калий и магнезий, които може да си набавите от сушените кайсии, кайсиевото пюре, червеното цвекло, сушените сливи.

5. Схващания на мускулите също говорят за недостиг на калий и магнезий и се грижете за тях както в 4.

6. „Патешка” кожа на лактите е явен признак за липса на витамини А и С. Набавете си ги от всички оранжеви/червени плодове и зеленчуци: моркови, тиква, домати, праскови, кайсии.

7. Апетитът за сладко главно говори за общ дисбаланс. Той може да се дължи на дефицит на хром, въглерод, фосфор, сяра или триптофан. Тях може да си ги набавите с някоя любима храна като плодове (грозде и стафиди, червени боровинки), зеленчуци (броколи, зеле, ряпа, спанак, карфиол, сладки картофи) и животински протеини (пилешко, сирена, риба, телешко, мляко яйца). Освен това излишък от стрес и липса на любов и подхранващи взаимоотношения са причинители на апетитът към сладкото.

ХАПВАЙТЕ РИБА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ

8. Апетитът за прясна храна подсказва за проблеми с черния дроб или за гастрит, защото тя успокоява стомаха.

9. Ако храната ви е безвкусна, може да сте изгубили любовта към живота и да сте тръгнали към депресия.

10. Ако ви се дояждат семки, значи не ви достигат антиоксиданти.

11. Щом ви тегли към кисело, тялото ви иска да стимулира черния дроб и/или жлъчката.

12. Когато ви се приядат морски продукти, най-вероятно имате недостиг на йод.

13. Ако изпитвате нужда от горчиво, стомашно-чревният тракт е в дисбаланс и е подходящо леко да се прочисти.

14. При апетит за люто/пикантнa храна храносмилането ви има нужда от стимулация, но бъдете разумни и не я употребявайте на гладно в никакъв случай.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама