Ето как да се справим с газовете и подуването на корема


Ето как да се справим с газовете и подуването на корема
Снимка: iStock

Прекомерното образуване на газове и подуване на корема е често срещан проблем, който причинява сериозен дискомфорт. За да се справим с него и да предотвратим повторната му поява, ви представяме 5 полезни съвета.

1. Движение

Физическа активност подобрява състоянието на червата и помага за освобождаването на газове, като по този начин предотвратява запека и намалява подуването. Дори кратката разходка може да бъде от полза за подобряване на храносмилателния тракт.

2. Масаж

Масажът на корема облекчава подуването му. Поставете ръка над дясната бедрена кост и леко придвижвайте нагоре към гръдния кош по посока на часовниковата стрелка. Не забравяйте да покриете както горната, така и долната част на корема с това движение, повторете за няколко минути. Тази техника ще помогне за облекчаване на дискомфорта, свързан с подуването на корема. Ако почувствате болка по време на масажа, е важно незабавно да спрете и да се консултирате с лекар.

4. Ограничаване или избягване на захарните алкохоли

Захарни алкохоли като ксилитол, еритритол, малтитол и сорбитол обикновено се използват като подсладители в продукти без захар като дъвки, сладолед, бисквити и енергийни блокчета. Докато те служат като алтернатива на захарта, консумацията на големи количества от тези подсладители може да доведе до проблеми с храносмилането, като прекомерно образуване на газове. Важно е да обърнете внимание на реакцията на тялото си към тези продукти и да ограничите приема им, ако е необходимо.

5. Непоносимост към определена храна

Ако подозирате, че определени храни или съставки причиняват подуване на корема ви, е важно да се консултирате със здравен специалист, за да идентифицирате потенциални непоносимости или храносмилателни проблеми. Много хора имат непоносимост към обикновени съставки като лактоза, глутен, пшеница и фруктоза и приема на тези храни може да предизвика негативни реакции в телата им.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама