Ето какво показват бактериите в стомашно-чревния ни тракт


Ето какво показват бактериите в стомашно-чревния ни тракт
Снимка: iStock

Екип от изследователи на 3 университета (на Калифорния, Аризона и Ню Мексико) установява, че бактериите ни в стомашно-чревния тракт формират нашите вкусове. Учените стигат до извода, че микробите в червата, не просто изпълняват пасивна функция, спомагайки за усвояване на храните, но и влияят върху предпочитанията към храните и така принуждават човек да консумира определени продукти.

Изследователите твърдят, че бактериите се различават по типа хранителни вещества, от които се нуждаят. За оцеляването на едни са необходими мазнини, а на други – захар. Лабораторните проучвания показали също, че бактериалните клетки „си съперничат“ за храни и място в стомашно-чревния тракт. Те влияят върху избора на продукти, изпращайки сигнални молекули в тракта, който е свързан чрез блуждаещия нерв с основата на мозъка.

Чрез имунната, ендокринната и нервната системи тези молекули въздействат върху физиологическите и поведенческите реакции на човека. Микробите променят нервните сигнали, преминаващи по блуждаещия нерв и въздействат върху дейността на вкусовите рецептори. Те също така произвеждат токсини, които влошават самочувствието, или пък химически „стимулатори“, от които човек се чувства добре.

Опитите показват, че някои видове бактерии могат да повишат тревожността, докато използването на пробоитици повишава настроението дори сред онези, които са в най-потиснато състояние. Според учените бактериите са манипулатор, но човек може и да им въздейства чрез промяна на храненето. Чрез биологично активни съставки може да се постигне оптимален баланс между бактериите, което не е маловажно в борбата със затлъстяването.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама