Ето какво ще се случи, ако пиете чай от лайка всеки ден


Ето какво ще се случи, ако пиете чай от лайка всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Ползите на лайката са познати още от десетилетия и смело можем да твърдим, че това е една от най-полезната билка. Именно поради тази причина се използва активно в народната медицина за лекуване на редица заболявания.

Много билкари препоръчат ежедневното пиене на чай от лайка. За да се разбере какво точно е лечебното  действие на билката, можете да се запознаете с характеристиките на състава ѝ. В чая от лайка съдържа:

Апигенини

Вещества, предназначени да потискат алергични реакции и всякакви възпалителни процеси. Те се борят със свободните радикали, като са в състояние да предотвратят образуването на някои видове ракови клетки.

Лутеолини

Компоненти, които осигуряват мощен седативен ефект. Ефектът - понижаване на различни чувства, като страх, тревожност и паника. Използват се за лечение на истерични състояния, продължителни депресии. Те са особено полезни за хора, страдащи от безсъние и кошмари.

Кумарини

Противовъзпалителни средства. Те са тези, които предоставят характерен и разпознаваем лайка миризма. Какво е да се отбележи: Това вещество може да се използва за премахване на оток, който се появява в следоперативния период.

Аскорбинова киселина

Най-важната съставка, необходима за нормалното функциониране на организма. Той е този, който определя работата на костите и съединителната тъкан, регулира нивото на холестерола в кръвта, за да се превърне в жлъчката. В допълнение, той може да действа като мощен антиоксидант.

Тубулини

По същество са естествени лаксативи. Те са тези, които осигуряват горчив вкус, стимулират работата на стомашно-чревния тракт, нормализират вътрешните чревната микрофлора.

Пектини

Ефективно пречистват вътрешни системи от вредни съединения, те не нарушават естествената микрофлора.

ТОВА СА ЕДНИ ОТ НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ БИЛКИ

Каротини

Компоненти, които стимулират метаболизма. Забавяйки процесите на стареене, те са призвани да удължат живота и да запазят красотата на човек.

Етеричните масла

Имат противовъзпалително, антибактериално и болкоуспокояващи свойства. В някои случаи, може да ускори регенерацията.

В допълнение, растението включва жизненоважни витамини (ВИТАМИН С) и микроелементи (желязо, калций, цинк и т.н.).

Като заключение може да кажем, че чаят от лайка ще ви направи по-здрави, ще подсили имунната ви система, ще ви избави от стреса и от още много болести.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама