Ето кои са най-полезните храни


Ето кои са най-полезните храни
Снимка: iStock/Guliver

Храната е здраве! Затова подбирайте внимателно всеки продукт, който включвате в ежедневната си диета. За да сте здрави и красиви, похапвайте си по-често:

Риба

Рибата може да бъде добър източник на протеини и омега-3 мастни киселини, които спомагат за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Листни зеленчуци

Тъмни, листни зеленчуци са добър източник на витамин А, витамин С и калций, както и няколко фитохимикали (химикали, произведени от растения, които имат положителен ефект върху вашето здраве). Те също така добавят фибри в диетата.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО, АКО ВСЕКИ ДЕН КОНСУМИРАТЕ ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

Ядки

Лешници, орехи, бадеми, пекани - ядките са добър източник на растителен протеин. Също така съдържат мононенаситени мазнини, които могат да бъдат фактор за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Зехтин

Маслиновото масло е добър източник на витамин Е, полифеноли и мононенаситени мастни киселини, всички, които спомагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Кисело мляко

Добър източник на калций и протеин, кисело мляко съдържа и живи култури, наречени пробиотици. Тези "добри бактерии" могат да предпазят тялото от други, по-вредни бактерии.

ТОВА Е ПЛОДЪТ С НАЙ-МНОГО ДИЕТИЧНИ ФИБРИ

Кръстоцветни зеленчуци

Те включват броколи, брюкселско зеле, карфиол, репички и ряпа. Те са отличен източник на фибри, витамини и фитохимикали, включително индоли, тиоцианати и нитрили, които могат да предотвратят някои видове рак.

Бобови растения

Бобовите култури са отличен източник на фибри, фолат и растителен протеин. Проучванията показват, че могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама