Как репичките ни помагат да сме здрави


Как репичките ни помагат да сме здрави
Снимка: iStock/Guliver

Репичките са вкусни кореноплодни със специфичен пикантен и свеж вкус. Култивирани са сравнително наскоро, но това не им пречи да са един от най-популярните зеленчуци.

Трябва да се каже, че за разлика от братовчеда си – ряпата, репичките имат по-малко пикантност и лютивина. Това обаче не е единствената причина да са толкова популярни, особено през пролетта. Факт е, че този кореноплоден зеленчук е истинска суперхрана, която при това е достъпна.

Репичките са богати на витамини PP, C и витамини от група В. Съдържат голямо количество натрий, желязо, магнезий, фосфор, калий и калций, както и фибри, протеини и етерични масла, което до голяма степен помага при отслабване. Само 250 грама осигуряват на тялото нужната дневна доза аскорбинова киселина.

В същото време енергийната стойност им стойност е само 15-20 ккал на 100 грама продукт. Поради това може безопасно да се добавя към диетични ястия.

Синапените масла в състава на този зеленчук имат много прекрасни свойства – жлъчегонно и антимикробно, а тяхната ефективност е установена при потискане на растежа на злокачествени тумори и отстраняване на радиоактивни вещества от тялото.

Трябва обаче да се помни, че в големи количества те имат дразнещ ефект върху лигавиците.

Въпреки че сме свикнали да ядем само корени от репички, зелените връхчета също могат да се използват в свежи салати. Те са много питателни и полезни, но трябва да се попарят преди ядене, тъй като са покрити с малки твърди власинки.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама