Ето защо да си похапвате целина по-често


Ето защо да си похапвате целина по-често
Снимка: iStock

През студените месеци болките от артрит и ставен ревматизъм се усилват. Можете да ги облекчите, ако в литър вода пуснете две средно големи глави целина, предварително обелени и нарязани като за компот. Оставете ги да поврат, докато омекнат. Прецедете течността в бутилка, а парченцата – в буркан. Съхранете ги на студено, но не и в хладилник. Целината се пие 3-4 пъти дневно на гладен стомах, а резенчетата се ядат по малко през целия ден. Това продължава ежедневно 20-30 дни. Ето за какво друго помага целината:

Целината помага за подобряване на здравината на костите

Целината може да помогне за заздравяване на костите. Една чаша от 156 грама целина съдържа 64 микрограма витамин К или около 80% от препоръчителната дневна доза. При достатъчен прием на витамин К костната система се заздравява, подобрява се абсорбацията на калций и се предотвратява рискът от остеопороза.

Целината помага за подобряване на мозъчната функция

Витамин К е изключително полезен за подобряване на мозъчната функция, а той изобилства в кервиза. Витаминът е от съществено значение за производството на сфинголипиди, които образуват миелиновата обвивка около нервите. Изследвания показват, че целината е изиграла ключова роля при пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер, защото зеленчукът ограничава невроналното увреждане в мозъка.

СТРАХОТНИТЕ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ БАМЯТА

Целината съдържа много антиоксиданти

Целината е и много богата на антиоксиданти като фалкаринол, фалкариндиол, панаксадиол и метил-фалкариндиол. Тези антиоксиданти откриват и елиминират свободните радикали, които от своя страна увреждат здравите клетки и ги превръщат в ракови.

Целината регулира кръвното налягане

Целината помага и за поддържане на нормалното кръвно налягане. Благодарение на високото си съдържание на калий и натрий кервизът предотвратява риска от хипертония. Една чаша целина съдържа 468 милиграма калий, а натрият е 156 милиграма.

Целината подпомага метаболизма

Манганът също е едно от полезните вещества, които се съдържат в целината. Той е необходим за развитието на организма, метаболизма на веществата, изграждането на костите, за здравината на кожата. Манганът предпазва организма от действието на свободните радикали.

Целината е полезна за профилактика на рака

Проучвания доказват, че целината има положително въздействие при борбата с рака. Тя е богата на витамин С – една чаша кервиз осигурява 21% от дневната доза витамин С. Това действа като антиоксидант за отстраняване на токсините от организма. Витамин С може да унищожи свободните радикали, които превръщат здравите клетки в ракови клетки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама