Ето защо трябва да си похапвате повече грах


Ето защо трябва да си похапвате повече грах
Снимка: iStock/Guliver

Една от най-полезните бобови култури е грахът. Той е познат на човечеството от VIII в. пр. Хр. Произходът му е Индокитай, Закавказие и Етиопия, но е бил на особена почит и в Спарта, Атина, Китай и Римската империя. В останалата част на Европа той се разпространява от VIII в. сл. Хр., като първоначално е използван за фураж и чак в XIII век започва да се консумира от хората. Грахът е разпространен в голямо разнообразие, като разликата е основно в зърната и шушулките. В България се консумира главно зелен и градински грах.

Особената популярност на граха се дължи на многобройните му здравословни качества. В малките зрънца се съдържат огромни количества витамини (С, В1, В2, В5, В9, К1 и ред др.), минерали (желязо, калций, фосфор, магнезий, манган, мед) и фибри. Само със 150 г грах организмът ти си набавя нужните количества мазнини и въглехидрати за деня. Сред бобовите култури грахът има най-високо съдържание на протеин. Точно и за това той е така горещо препоръчван при различните протеинови диети на спортистите. Грах е добре да се яде поне веднъж седмично, заради полезните вещества в него, нужни на организма.

СТРАХОТНИТЕ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ ДОМАТЕНИЯ СОК

Витамин С повишава съпротивителните сили и спомага за образуването на съединителна тъкан. Желязото участва в образуването на кръвни клетки, чийто недостиг може да доведе до понижаване на имунитета, анемия и умора. Витамин К1 е активатор на хормона остеокалцин, който регулира метаболитните процеси, инсулиновите рецептори, кръвната захар и мастните депа. Освен това той регулира кръвната захар и спира симптомите на остеопорозата. При дефицит на витамин К1 се нарушава костната минерализация в човешкото тяло, което води до редица вреди. Високите нива на протеини, по-лесно усвоими от тези в месото, спомагат за подобряване на протеиновия баланс в тялото при деца и спортуващи

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама