Ето защо трябва да внимаваме с яйцата


Ето защо трябва да внимаваме с яйцата
Снимка: iStock/Guliver

Без съмнение яйцата имат редица ползи за здравето – помагат ни да поддържаме добро тегло, грижат се за здравето на очите ни, съдържат редица хранителни вещества като протеини и омега-3 киселини. Но ново проучване сочи, че може да е по-добре да внимаваш с тях и а да ги замениш с други храни, които носят същите или по-големи ползи. Ето защо:

1. Яйцата запичат, защото съдържат голямо количество белтъчини (протеини), но им липсват всякакви фибри и това затруднява работата на червата и води до запек. За това ако хапвате често яйца, бъдете готови за по-продължителен и мъчителен престой в тоалета. По-добре е да ги комбинирате с храни, богати на фибри (пипер, спанак, лук и домати) и да си направите един хубав омлет или миш-маш.

2. Яйцата може да скъсят живота, според проучване, което сочи, че ако ги изключите напълно от менюто си, може да живеете по-дълго, заради високото съдържание на холестерол в жълтъка. Във всяка възраст, прекаляването с яйца увеличава риска от висок холестерол и грижи със сърцето. Но едно яйце на седмица е далеч от тези притеснения.

ИСКАТЕ ЗДРАВОСЛОВНА ЗАКУСКА? ЕТО НЯКОЛКО ПРЕДЛОЖЕНИЯ

3. Яйцата може да влошат състоянието на кожата и да причинят акне, заради високите нива на хормона прогестерон, който е в изобилие в яйцата. Организмът ни произвежда този хормон сам и този от яйцата ни идва в повече. За това, при нежелани промени в кожата, преразгледайте приема си на яйца.

4. Прекаляването с яйцата (над 7 бр. седмично) застрашава сърцето дори и при здрави хора. Умереният прием помага срещу инсулт и подобрява зрението. При диабет, обаче, толкова яйца увеличава риска от болести на сърцето и е препоръчително да се консултирате със специалист си, преди да предприемате промени по менюто си.

5. Яйцата подуват някои хора, които имат някаква непоносимост към тях. В такива случаи те причиняват газове и постоянно подуване и е най-разумно да се тествате за алергии. Непоносимостта към яйца означава, че тялото ви не може да обработва съставките им и е възможно е да ви липсва определен ензим, който да ги разгражда. Това е и причината не само за подуването, но също и за стомашни болки, главоболие и напрежение.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама