Хапвайте риба за дълголетие


Хапвайте риба за дълголетие
Снимка: iStock/Guliver

Възрастните хора, които имат високи нива на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в мазната риба, намаляват риска от преждевременна смърт с 25%.

Учени открили, че рискът от смърт от сърдечно заболяване намалява с една трета в сравнение с възрастните хора, които имат по-ниски нива на мастни киселини в кръвта.

Това е първото изследване, което анализира връзката на консумацията на риба със смъртността. Изследователите от Харвардското училище по обществено здраве и Вашингтонския университет установиха, че хората на 65-годишна възраст с най-високи нива на мастни киселини в кръвта живеят средно с 2,2 години повече от хората с най-ниски нива.

Макар приемането на риба от дълго време да се смята за част от здравословната диета, малко са изследванията на връзката между нивата на омега-3 в кръвта и смъртността при възрастните хора. Нашето откритие потвърждава важността на адекватните нива на омега-3 в кръвта за сърдечно-съдовото здраве и показва, че по-късно в живота ползотворното въздействие може да увеличи оставащите години живот - заяви ръководителят на изследването доцент Дариуш Модафариан от факултета по епидемиология към университета

Рибата осигурява омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за развитието на мозъка и се смята, че намаляват възпалителните процеси в мозъка, сърдечносъдовата система и в други клетки. Предишни изследвания установиха, че рибата намалява опасността от смърт от сърдечни заболявания.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама