Ибупрофен или парацетамол: Как да изберете и каква е разликата


Ибупрофен или парацетамол: Как да изберете и каква е разликата
Снимка: iStock

Обезболяващите лекарства без рецепта, чиято основна съставка е парацетамол или ибупрофен, са основна част от шкафовете с лекарства в повечето домове. Но каква точно е разликата между двете лекарства и дали едното е по-ефективно от другото?

Разбира се, вашият личен лекар или фармацевт ще може да препоръча най-подходящата опция въз основа на вашите нужди към момента. Например, ако имате открити рани, подуване и сте предразположени към алергии, обезболяващите на основата на ибупрофен може би са по-подходящ вариант заради неговите противовъзпалителни ползи.

И така, каква е разликата между двете? Парацетамол и ибупрофен са различни класове болкоуспокояващи и се метаболизират в различни органи в тялото.

Парацетамолът действа подобно на ибупрофен, блокирайки производството на простагландини и COX ензими в организма - химикали, които насърчават болката, възпалението и температурата. Въпреки това, за разлика от ибупрофен, който се метаболизира основно в бъбреците, парацетамолът се преработва в черния дроб.

Друга разлика е, че ибупрофенът е класифициран като нестероидно противовъзпалително лекарство и може да бъде набавен в по-големи дози единствено чрез рецепта.

Важно е да запомните, че както парацетамолът, така и ибупрофенът ще осигурят само краткосрочно облекчаване на болката, затова препоръчваме да се консултирате с личния си лекар, ако болката продължава.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама