Имате нужда от това, за да сте здрави през есента


Имате нужда от това, за да сте здрави през есента
Снимка: iStock/Getty Images

За укрепване на имунитета през сезона на настинките е необходимо на организма да се осигурят вещества, които ще му помогнат да устои на инфекциите. Това не е новина, но повечето хора не знаят, че не витамините, а микроелементите са ключови за здравето.

"Бих препоръчала да се обърне повече внимание на микроелементите. От тях препоръчвам цинк. Също така, в тялото обикновено има много малко селен, а той трябва да се приема целогодишно", каза руският лекар-диетолог Анна Басова пред РИА Новости.

"Хубаво е да използвате комбинирани микроелементи, а какво друго е нужно на тялото, може да се провери с анализ на микроелементите в косъм от главата", съветва Анна Басова.

КОИ МИКРОЕЛЕМЕНТИ СА НАЙ-ВАЖНИ ЗА ЗДРАВЕТО

Никога не е излишно и да се направи кръвен тест, за да се установи дали нещо липсва на тялото.

Познаването на някои закономерности също ще помогне да се ориентирате от какви вещества се нуждае тялото през есента. Нуждата на човек от мастноразтворими витамини не зависи от сезоните, отбеляза диетологът. Единственото изключение е витамин D, който се получава при излагане на слънчева светлина.

Човекът получава водоразтворими витамини - като С, с консумация на плодове и зеленчуци, така че през студения сезон е възможно тези витамини да липсват на тялото.

"Ако имате хронични заболявания, особено такива, свързани с нарушения в работата на червата, тогава съдържащите се в плодовете витамини не се усвояват. Дори когато приемате витамини на таблетки, повечето не достигат до организма. В този случай трябва да се консултирате с лекар", препоръча Анна Басова.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама