Яжте тези храни за чисти артерии


Яжте тези храни за чисти артерии
Снимка: iStock

Запушването на артериите се свързва с по-висок риск от развитие на животозастрашаващи заболявания.

Холестеролни отлагания в артериите сгъстяват кръвта, увеличавайки вероятността от тяхното запушване, както частично, така и пълно. 

„При запушването им се наблюдава сериозно намаляване на притока на кръв към сърцето. Това може да доведе до различни животозастрашаващи коронарни заболявания “, споделя руският лекар д-р Тамара Илинская в интервю за MedikForum.

Тези 5 симптома издават, че артериите ви са запушени

Храните, които чистят артериите

Някои храни съдържат вещества, които подобряват функционирането и състоянието на съдовете, съдовата проводимост и кръвния поток. Те предотвратяват развитието на атеросклероза.

Тези храни могат да бъдат особено ефективни в подпомагането на изчистването на мастните натрупвания от артериите.

Различни видове семена

Много семена съдържат антиоксиданти и фибри, които са полезни за насърчаване на здравето на сърцето и предпазват от запушване на артериите.

Тези симптоми с кожата показват запушени артерии

Семената като ленено семе и чиа са с особено високо съдържание на антиоксиданти и фибри. Консумацията им се отразява положително върху нивото на инсулин в организма, което е важно за предотвратяване на появата на диабет.

Домати

Тези зеленчуци (особено ако са сготвени) са богати на ликопен, който е добре известен със способността си да понижава нивата на холестерола в тялото. Проучванията показват, че хората, които редовно консумират домати, имат много по-нисък риск от различни сърдечни заболявания и състояния.

Ядки

Орехите се считат за най-полезните ядки за кръвоносните съдове и сърцето. Редовната им консумация помага за отпушване на артериите, което прави кръвоснабдяването на миокарда по-ефективно.

Лекар: Яжте редовно тези храни за нормален холестерол и чисти артерии

Зеленолистни зеленчуци

Спанак, броколи, зеле – смята се, че включването им в диетата предпазва от изтъняване на стените на артериите.

Чесън

Той е богат на серни съединения, които помагат за намаляване на възпалението, нивата на холестерола и кръвното налягане.

Цитрусови плодове

Те са не само добър източник на витамини, но и са богати на антиоксиданти, наречени флавоноиди, които са ефективни за намаляване на възпалението и нивата на холестерола.

9 начина да тествате сами здравето си у дома

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама