Яжте тези храни, за да избегнете дефицит на желязо в организма си


Яжте тези храни, за да избегнете дефицит на желязо в организма си
Снимка: iStock/Guliver

Желязото е жизненоважен микроелемент за организма, който е част от хемоглобина, доставящ кислород до органите. Желязото също участва в обмяната на холестерола, стомашно-чревните процеси, регулира телесната температура и поддържа имунната система. Наличието на достатъчно желязо влияе върху състоянието на кожата, косата и ноктите. Но, уви, тялото ни не го произвежда самостоятелно и за това единственият му източник е храната.

Препоръчителният дневен прием на желязо е:

за деца: 8—10 мг/ден.

за мъжете: 8 мг/ден.

за жени: 18 мг/ден.

При дефицит на желязо мускулите и тъканите престават да функционират нормално и това може да доведе до анемия. Възможните причини са: голяма загуба на кръв, лошо и нередовно хранене, нарушена абсорбция на желязо.

Симптоми на анемия

Повишена и тежка умора, главоболие, дразнене в очите, замаяност, сърцебиене, бледо оцветяване на вътрешната повърхност на долните клепачи, чупливи нокти и коса, задух при натоварване, студени ръце и крака, слаб имунитет и чести случаи на инфекции. В такова състояние се нарушават функциите на сърдечно-съдовата система, имунната, храносмилателната и двигателната система.

Как се избягват последствията от анемията?

Всеки ден приемай храни, съдържащи желязо — или с животински или с растителен произход.

Продуктите от животински произход са черен дроб, бъбреци, мозък и сърце, говеждо месо, миди, стриди, пуешко месо, риба тон, яйца. Най-богати на желязо са червените меса - говеждото и черният дроб. Следват морските дарове, които и добре се усвояват. Прясната риба е за предпочитане пред консервираната, защото желязото се губи при обработката. Яйцата съдържат доста голямо количество желязо в жълтъците.

Растителни храни богати на желязо са сурови какаовите зърна, черен шоколад, броколи, спанак, нар, киноа, боб, сусам, тиквени семки, фъстъци, бадеми и шам фъстък.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама