6 продукта, които възстановяват организма


6 продукта, които възстановяват организма
Снимка: iStock/Guliver

Те са достъпни, винаги са под ръка, но най-добре възстановяват органите, подобряват функциите им, връщат силите, изразходвани по време на празници, на работа или след болест.

Водата – основа на основите

Водата заема първото място в списъка с продуктите, които възстановяват организма. Започвайте всеки ден с една чаша вода, дори да не можете сутрин без кафе. В началото вода, след половин час – кафе или закуска. След още един час и половина – отново една чаша чиста негазирана вода. Тя регулира моториката на червата, благодарение на което организмът ще започне бързо да се избавя от баластните вещества и токсините.

Киселомлечните продукти поправят храносмилането

Те зареждат организма с лесни за усвояване белтъчини, активни вещества като групата витамини В – холин, бетакаротин, калий, калций, фосфор, магнезий. Киселомлечните продукти въпреки ниската си калоричност насищат и намаляват влечението към мазнини и сладко.

Овесените ядки са дежурни след банкети и изкарани болести

Те защитават стените на храносмилателните органи от раздразнения. Влакната, които съдържат, меко очистват организма отвътре.

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА Е-ТАТА В ХРАНИТЕ

Елдата е истинско лекарство

Тя е богата на желязо, фосфор, йод и цинк, подобрява качеството на кръвта и работата на нервната система. Тиаминът, никотиновата киселина и рибофлавинът, които се съдържат в елдата, балансират метаболизма и оптимизират теглото.

Броколи – огромно количество витамин А

Богато е на витамин С, фолиева киселина и витамин К. Броколито съдържа антиоксиданта индол, който потиска развитието на раковите клетки.

Ябълки

Те зареждат организма с ценни вещества, снижават нивото на „лошия“ холестерин, стимулират перисталтиката, предпазват организма от ферментация и от камъни в жлъчния мехур. Ябълковият пектин попива шлаките и ги отделя навън

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама