Яжте тези храни, за да спите сладко


Яжте тези храни, за да спите сладко
Снимка: iStock/Guliver

Мелатонинът е хормон, който се произвежда в човешкото тяло и има значителна роля за здравето ни: регулира кръвното налягане, подобрява имунната система и забавя свързаните с възрастта промени, заради което го наричат и хормона на младостта.

Мелатонинът има и антистресов ефект. Той се произвежда в тялото ни по време на сън - от полунощ до 4 сутринта. Ето защо е толкова важно да си лягате навреме и да не будувате след полунощ.

Също така е известно, че след 30 години започва да се намалява производството на този хормон. Възрастните хора, поради недостатъчно количество на мелатонин, имат проблеми със съня и страдат от безсъние.

7 УПРАЖНЕНИЯ, С КОИТО ЩЕ СПИТЕ КАТО БЕБЕ

Но все пак има начин да се предотврати интензивното намаляване на мелатонина – като ядем храни, които увеличават производството му.

Храните, съдържащи триптофан, също играят важна роля. Това е аминокиселина, която осигурява синтеза на серотонин и мелатонин.

Ето някои храни, наричани от диетолозите "хапчета за сън":

Бананите съдържат магнезий, който стимулира производството на мелатонин.

Млякото и млечните продукти имат висока концентрация на триптофан и следователно помагат за синтеза на мелатонин. Сиренето, особено твърдите сирена, са лидер в съдържанието на триптофан.

Пилешкото и заешкото месо имат доста голямо количество от тази аминокиселина. Най-добре е месото да е печено или задушено.

От плодовете черешите и вишните са рекордьори по съдържание на мелатонин. Ако изядете малко от тези плодове преди лягане, нивата на мелатонин ще се повишат и сънят ще дойде по-бързо.

За да се повиши нивото на мелатонина, е необходимо да се консумират храни, богати на витамини от група В. Те имат успокояващ ефект върху нервната система, следователно подобряват съня, правят го по-спокоен, което в крайна сметка води до повишаване на този важен хормон. Най-богати на витамини от групата В са кайсиите, бобът и орехите.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама