Ястията с тези зеленчуци никога НЕ трябва да се претоплят


Ястията с тези зеленчуци никога НЕ трябва да се претоплят
Снимка: iStock

Повечето домакини предпочитат да приготвят храна за няколко дни. По отношение на спестяването на време този подход определено е рационален. Но има 5 зеленчука, които не трябва да се претоплят.

1. Чесън

Трудно е да си представим много ястия без чесън. Той съдържа антиоксиданти, полезни минерали и други компоненти, които укрепват имунната система и подобряват общото състояние на организма. Но по време на топлинна обработка чесънът започва да губи полезните си свойства. Това означава, че ако се вари или пържи дълго време, количеството на полезните вещества в него намалява 100 пъти. А претоплянето на ястията с чесън води и до промяна на вкуса им.

2. Цвекло

Цвеклото е основната съставка за борш и различни салати. Ако се вари, пече или пържи, то няма да загуби хранителните си вещества. Но с всяко нагряване се увеличава съдържанието на нитрати в него.

Вижте още: Как да съхраните зеленчуците по-свежи за по-дълго

 

3. Целина

Целината е един от най-здравословните зеленчуци. Но в процес на нейното отглеждане се използва голямо количество азот, което води до натрупване на нитрати. Чрез термична обработка може да се намали количеството им, но това намалява и полезните вещества в зеленчука.

4. Картофи

Картофите се считат за питателен зеленчук, който съдържа нишесте, желязо, фибри и други полезни вещества. Но те могат да представляват сериозна опасност за здравето ни, ако в процес на готвене се използва голямо количество масло. Претоплянето им също не е добра идея. Под въздействие на високата температура мастните киселини могат да се превърнат в опасни канцерогенни съединения. 

Вижте още: Лечебните свойства на картофите

 

5. Броколи

При продължителна топлинна обработка на броколите в тях се натрупват вещества с канцерогенни свойства. Всичко това се случва и след затопляне на ястията с тях.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама