Жените помнят по-добре


Жените помнят по-добре
Снимка: Thinkstock/Guliver

При близо 75% от хората започват да се появяват проблеми с паметта с напредването на възрастта. Някои от причините са дименция или болестта на Алцхаймер. Проучване на американски учени посочва обаче, че при жените вероятността да се проявят е в пъти по-малка. Публикуваният в сп. „Менопауза” научен труд, доказва, че жените между 45-55 години имат по-добра памет.

Когато навлизат в менопауза жените страдат от загуба на паметта на моменти и "мъглявина” на спомените. Не им е чужда и афазията и нарушената флуентност на изказа. Въпреки това обаче жените продължават да проявяват по-добра способност да съхраняват спомените си дори и на средна или напреднала възраст. Според изследователите от Бостън причина за това е менопаузата и нивата на половите хормони, които влияят на конкретни аспекти на паметта.

Именно невроактивните трансмитери и половите хормони, включително естрадиола, се смята, че засягат ученето и паметта при жените и лежат в основата на половите разлики в процеса на учение и запаметяване. Според резултатите жените задминават мъжете по отношение на паметта, както и че дамите в пременопауза и менопауза имат по-добри когнитивни функции от тези в постменопауза. И всичко това е обвързано с нивата на естрадиол. Когато по време на менопаузата той намалява, това рефлектира директно върху хипокампа и затова жените успяват все по-трудно да научат нещо за първи път или да извлекат информация от паметта си. Въпреки това те продължават да поддържат и да консолидират ефективно спомените си.

Проучването е било проведено между 212 мъже и жени на възраст между 45-55 години. Екипът е сравнил изпълнението на задачи, свързани с паметта въз основа на полови различия, но и на базата на различни стадии – преди, по време и след менопауза.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама