Как бързо да отпушите носа си - доказани трикове (ВИДЕО)


Как бързо да отпушите носа си - доказани трикове (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Колкото и да се опитваме да ги избегнем, настинките са част от живота ни и все някога ни застигат. Особено при смяна на сезоните, когато времето е изключително променливо. Разбира се, настинката не е толкова лошо нещо, колкото може да е грипът, но все пак е изключително неприятно. Особено ако е съчетана със симптоми като хрема, кашлица, запушен нос, кихане.

Един от най-досадните симптоми на настинка е запушеният нос. Изключително неприятно е усещането сякаш не можете да дишате и имате сухота в устата и изглежда, че всичко става още по-зле, когато се опитвате да заспите. Но има няколко начина, с които бързо да отпушите носа си. Ето кои са те:

Масаж на синусите

Масажирането на синусите е от голямо значение, когато говорим за запушен нос. Cинуcитe ca прocтрaнcтвaтa, кoитo ca в нeпocрeдcтвeнa близocт дo нocнaтa прeгрaдa. Мнoгo cлуз мoжe дa ce нaтрупa в тях, тaкa чe изпoлзвaйтe кръгoв мacaж, зa дa ги oтпуcнeтe, кoeтo щe oблeкчи нaлягaнeтo и зaпушвaнeтo.

Ето и как може да направите масаж на синусите:

Пocтaвeтe показалец и среден пръст тoчнo пoд oчнитe кухини и зaпoчнeтe дa ги движитe c кръгoви движeния. Това трябва да правите в продължение на 20 дo 30 ceкунди, кaтo ce cтaрaeтe дa нaтиcкaтe върху мecтaтa, кoитo ca нaй-близo дo нoca и тoчнo пoд oчитe. И нaкрaя, притиcнeтe пaлцитe cи върху бузитe и ги мacaжирaйтe c пoмoщтa нa кръгoви движeния, кoитo зaвършвaт нaвън.

Чесън

В помощ на носа се включва и афродизиак номер едно, а именно чесънът. Ако обичате да си го похапвате, чудесно – давайте! Но ако не обичате чесън, не е нужно да го хапвате, има и друг вариант. Сложете си няколко капки от него в носа. Може да си направите и отвара от чесън и куркума. 3 скилидки чесън, една малка лъжичка куркума и около 200 милилитра вода, след това варите и пиете.

С помощта на езика

Поставете езика върху горното небце и ритмично го притискайте с него. След това сложете палец между веждите и натискайте. Задръжте натиска около 20 секунди, без да отпускате езика. Синусите ви ще започнат да текат и така носът ви ще се отпуши.

А защо се получава така?

Синусите са кухини в лицевата част на черепа. Свързани са един с друг и повърхността им е покрита със слуз и слузеста тъкан. Костите около тях обаче са донякъде гъвкави и с масаж се раздвижват така че да помогнат за прочистване на насъбраната в тях течност.

Като притискате с пръст между веждите, вие оказвате натиск върху извивките на челната кост. Този натиск се предава на намиращите се отзад решетъчна и клиновидна кост.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама