Как да подобрите здравето на сърцето си с храна


Как да подобрите здравето на сърцето си с храна
Снимка: iStock

Витаминните добавки стават все по-популярни сред хората, които търсят бързи дози от тези необходими хранителни вещества. Много приемат витаминни добавки и за да намалят риска от сърдечни заболявания.

Научните изследвания обаче потвърждават, че приемането на тези добавки не играе никаква роля за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Проучванията показват, че намаляването на този риск може да се постигне благодарение на интелигентен и здравословен избор на храни. Данните, на които се позовава аgroWeb.org, препоръчват някои прости стъпки за подобряване на хранителния режим, а оттам и за подобряване на здравето на сърцето.

Здравето на сърцето се подобрява благодарение редовната консумация на риба, богата на омега-3 мастни киселини и витамин D, като риба тон или сьомга. Важно е също да се консумират всеки ден ядки като орехи или бадеми. Не забравяйте да добавите в менюто си червени, оранжеви и жълти зеленчуци като моркови и чушки- те са богати на полезни за сърцето витамини и фибри. Витамин B, фибри и други минерали можете да си набавите благодарение на консумацията на тъмен боб. Яжте също пресни и леко сварени броколи за повече витамини С и Е. Пиенето на чаша червено вино от време на време и яденето на черен шоколад с най-малко 70% какао също се препоръчват от специалистите, за да имате здраво сърце.

5 порции плодове и зеленчуци

Яденето на пет порции плодове и зеленчуци на ден е от съществено значение за здравето на сърцето. Можете да ядете една порция плодове и зеленчуци сутрин и след това още няколко по време на хранене. Изборът им зависи изцяло от вас.

Вижте още: Интересни факти за сърцето

10 минути физическа активност

Според експертите човек трябва да има най-малко 10 минути интензивна физическа активност на ден. Проучванията показват, че физическата активност от 60 до 90 минути седмично намалява риска от сърдечни заболявания с 50%.

8 часа сън

Качеството на съня е много важно за сърцето. Въпреки че нуждите на хората от сън са различни, стремете се към 8 часа здрав, спокоен сън.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама