Как да се чувствате и изглеждате по-здрави и щастливи


Как да се чувствате и изглеждате по-здрави и щастливи
Снимка: iStock/Guliver

С всеки изминал ден научаваме все повече как функционират телата ни и как ни се отразяват простичките неща, които правим, за да се чувстваме и изглеждаме по-здрави. Помнете, че тялото ти е прекрасен биокомпютър, и че то няма магически да се трансформира, но все пак, след 4 седмици (или по-малко) то ще ви се отблагодари за тези важни неща, които може да направите още днес:

Физическата активност

Най-простичкото и ефективно нещо, което може да направите за здравето си, е да се движите. Дори 1 минута интензивна тренировка, практикувана редовно, ще подобри цялостното ви състояние. Физическата активност променя тялото бързо и дори намалява рисковете от болести и смърт. След 2-4 седмици нервната ви система става много по-ефикасна по отношение на свиването на мускулите ви.

Няма значение какво точно тренирате. Достатъчно е да се движите редовно, за да подобрите здравословното състояние на сърцето, мускулите и съзнанието си. Дори няколко минути физическо натоварване на седмица оказват ефект. Дори поредица от три 20-секундни интензивни тренировки (интервални тренировки) подобряват цялостното здравословно състояние с 20% за 3 месеца.

Намалете приема на сол (но не я изключвайте напълно!)

Когато в тялото ви има прекалено много сол, бъбреците се затрудняват с изхвърлянето на вредните вещества от организма, което покачва кръвното налягане. Вместо да ядете преработени, солени храни, приемайте повече мазни риби, козе сирене, ядки и семена. Те са богати на хлор и триптофан, дефицита на които ни кара да ядем повече солено.

Полезни източници на сол са храни като маслини, туршии, кисели краставички, табуле, хумус, кисело зеле, лимон и лайм, едаме и различни органични сирена.

Повече фибри

Храните, богати на фибри, ви помагат да се чувствате сити по-дълго време, да изчиствате организма си своевременно от токсините и са важен елемент в усилията ви да поддържате теглото си в здравословни граници. Липсата им в менюто ви може да доведе до недостиг на енергия, повишен риск от сърдечносъдови заболявания и покачване на килограмите.

Спете по 7-8 часа на нощ

Недостига на сън ни излага на опасност от непредвидени инциденти, увеличава шанса ни да се разболеем и стресираме допълнително сърцето. Недоспиването се свързва и с по-висок риск от рак. СЗО предупреждава, че нощните смени вероятно са канцерогенни, безсънието се свързва и със случаи на рак на простатата, гърдите и дебелото черво.

Пийте достатъчно вода

Заедно с въздуха, водата е абсолютно необходима за оцеляването ни. Ние сме около 70% вода и тя намалява с годините. Може да преживеете почти 2 месеца без храна, но без вода — само няколко дни. Пиенето на достатъчно вода може да намали риска от сърдечни пристъпи и от инфаркт. Не на последно място: тя ни зарежда с енергия, изчиства кожата ни и подобрява храносмилането.

Медитирайте

По време на медитация се намалява тревожността и депресията и се повишава прага на поносимост към болка. Медитирането води до намалени нива на негативни емоции като гняв и тъга. То променя физическия размера на мозъка и води до увеличаване на сивите клетки в областите на мозъка, отговорни за ученето, запаметяването и контролирането на емоции.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама