Как да се чувствате и изглеждате по-здрави и щастливи


Как да се чувствате и изглеждате по-здрави и щастливи
Снимка: iStock/Guliver

С всеки изминал ден научаваме все повече как функционират телата ни и как ни се отразяват простичките неща, които правим, за да се чувстваме и изглеждаме по-здрави. Помнете, че тялото ти е прекрасен биокомпютър, и че то няма магически да се трансформира, но все пак, след 4 седмици (или по-малко) то ще ви се отблагодари за тези важни неща, които може да направите още днес:

Физическата активност

Най-простичкото и ефективно нещо, което може да направите за здравето си, е да се движите. Дори 1 минута интензивна тренировка, практикувана редовно, ще подобри цялостното ви състояние. Физическата активност променя тялото бързо и дори намалява рисковете от болести и смърт. След 2-4 седмици нервната ви система става много по-ефикасна по отношение на свиването на мускулите ви.

Няма значение какво точно тренирате. Достатъчно е да се движите редовно, за да подобрите здравословното състояние на сърцето, мускулите и съзнанието си. Дори няколко минути физическо натоварване на седмица оказват ефект. Дори поредица от три 20-секундни интензивни тренировки (интервални тренировки) подобряват цялостното здравословно състояние с 20% за 3 месеца.

Намалете приема на сол (но не я изключвайте напълно!)

Когато в тялото ви има прекалено много сол, бъбреците се затрудняват с изхвърлянето на вредните вещества от организма, което покачва кръвното налягане. Вместо да ядете преработени, солени храни, приемайте повече мазни риби, козе сирене, ядки и семена. Те са богати на хлор и триптофан, дефицита на които ни кара да ядем повече солено.

Полезни източници на сол са храни като маслини, туршии, кисели краставички, табуле, хумус, кисело зеле, лимон и лайм, едаме и различни органични сирена.

Повече фибри

Храните, богати на фибри, ви помагат да се чувствате сити по-дълго време, да изчиствате организма си своевременно от токсините и са важен елемент в усилията ви да поддържате теглото си в здравословни граници. Липсата им в менюто ви може да доведе до недостиг на енергия, повишен риск от сърдечносъдови заболявания и покачване на килограмите.

Спете по 7-8 часа на нощ

Недостига на сън ни излага на опасност от непредвидени инциденти, увеличава шанса ни да се разболеем и стресираме допълнително сърцето. Недоспиването се свързва и с по-висок риск от рак. СЗО предупреждава, че нощните смени вероятно са канцерогенни, безсънието се свързва и със случаи на рак на простатата, гърдите и дебелото черво.

Пийте достатъчно вода

Заедно с въздуха, водата е абсолютно необходима за оцеляването ни. Ние сме около 70% вода и тя намалява с годините. Може да преживеете почти 2 месеца без храна, но без вода — само няколко дни. Пиенето на достатъчно вода може да намали риска от сърдечни пристъпи и от инфаркт. Не на последно място: тя ни зарежда с енергия, изчиства кожата ни и подобрява храносмилането.

Медитирайте

По време на медитация се намалява тревожността и депресията и се повишава прага на поносимост към болка. Медитирането води до намалени нива на негативни емоции като гняв и тъга. То променя физическия размера на мозъка и води до увеличаване на сивите клетки в областите на мозъка, отговорни за ученето, запаметяването и контролирането на емоции.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама