Как да се справим с пост-ковидния синдром


Как да се справим с пост-ковидния синдром
Снимка: iStock/Guliver

Все повече хора след прекарана коронавирусна инфекция са изправени пред пост-ковид синдроми. Как да върнем тялото си към нормалните му функции съветва токсикологът Алексей Водовозов пред радио Sputnik.

Според различни оценки някои симптоми, които не са свързани с действието на вируса в организма, остават при 25-70% от пациентите, преболедували COVID-19, каза лекарят.

"Тоест вирусът е изчезнал, PCR-тестът е отрицателен, антителата са се нормализирали, но в същото време човек все още има около две дузини от най-различни симптоми, които формират т. нар. пост-ковиден синдром.

"Той по-специално се изразява в умора, усещане за обща слабост, когато енергията изведнъж свършва и човек вече не се чувства в кондиция", обясни Алексей Водовозов.

ЯЖТЕ ТОВА, ЗА ДА ВЪЗВЪРНЕТЕ ВКУСА СИ СЛЕД КОРОНАВИРУС

Лекарят посъветва да се възстановяваме постепенно от коронавирусната инфекция и да не форсира ситуацията т. е. да не се опитваме незабавно да се върнем към обичайната си физическа активност, което вероятно ще бъде непоносимо.

"Не бива веднага да тичаме към фитнес, за да вдигаме тежести, а да започнем с ходене и малки разходки: 500 метра, 1000 метра, максимум 3 километра", препоръча лекарят. Той предупреди, че когато човек, възстановяващ се след тежко боледуване е добре да бъде придружаван от някого, тъй като при пост-ковид синдром е възможно внезапно и непредсказуемо да изпитаме слабост.

Лекарят препоръча и просто упражнение, което да помогне за възстановяване на белите дробове.

"Фокусираме се върху правоъгълен обект, например картина на стената или прозорец, и започваме да следваме периметъра с поглед: при късата част на правоъгълника вдишваме, а при дългата част издишваме. Получаваме съотношение от около едно към две: дължината на вдишването е една, дължината на издишването - две единици и повтаряме упражнението около десет пъти", обясни Алексей Водовозов в интервю за радио Sputnik.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама