Колко ефективни са различните ваксини срещу COVID-19


Колко ефективни са различните ваксини срещу COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

Ново проучване сред няколко милиона души показва, че водещите ваксини срещу коронавирус са много ефективни. Мерките за ефикасност са анализирани чрез появата на симптоми на коронавирус след целия процес на ваксинация, т.е. след получаване на двете дози.

Най-ефективната ваксина е на Pfizer/Biontec с 95% ефективност. Коронавирус е докладван само в 5% от случаите в рамките на седем дни след получаване на двете дози ваксина на Pfizer, съобщава "Економист".

Ефективността на Moderna е 94% - симптоми на коронавирус се наблюдават само в 6% от случаите в рамките на 14 дни след получаване на двете дози.

Ефективността на ваксината на Johnson & Johnson (дадена в еднократна доза) е малко по-ниска - 85 процента. 15% от анкетираните показват по-тежки симптоми на коронавирус в рамките на 28 дни след ваксинацията, а 34% развиват по-леки форми.

И накрая, Astra Zeneka - 82 процента. 18% от анкетираните, които са получили двете дози с интервал повече от 12 седмици, са получили по-лека форма на коронавирус в рамките на 14 дни след получаване на втората доза. Броят на новоинфектираните след втората доза обаче е много по-висок при лицата, получили и двете дози с интервали от 4 до 12 седмици - 36% от тях са имали по-леки симптоми на коронавирус в рамките на 14 дни след получаване на втората доза.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама