Какви опасности крие лекуването с народни рецепти


Какви опасности крие лекуването с народни рецепти
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Много хора не желаят да се “тровят” с лекарства и използват само т.нар. народни средства. Но такова “лечение” всъщност е абсолютно нелепо. Отказвайки се от лекарствените средства и лекарите, тези хора вярват на всякакви вестници, брошури и лечители, като забравят, че народните рецепти не само не са подходящи за всеки, но и “провереното от времето” средство може да се окаже просто измислица на някой журналист или “лечител”.

Кой е готов да седне върху нагрята върху огън керемида, за да се избави от цистита? Тази “рецепта” е взета от популярен вестник с медицинска насоченост, а всеки, който е изпробвал този начин на “лечение”, ще потвърди, че той няма желания ефект.

Друга честа препоръка е за прочистването на организма от шлаката. “Искате ли да почувствате лекота в тялото и мислите, да почувствате “второто си дишане”, да се избавите от болестите и да се подмладите с няколко години, да повишите работоспособността си...?” Разбира се, кой не би искал...

Някои такива съвети обаче не само няма да помогнат, а и сериозно ще навредят. Човешкият организъм е сложна система, в която са включени и механизмите на самопочистване. Всяка външна намеса в тази система с цел “прочистване” може да се сравни с поправянето на електронен микроскоп с брадва.

Например според разпространения “метод” за прочистване на черния дроб, трябва да смесите 6 чаши зехтин (по 50 мл) и 6 лимона, а след това всеки ден да изпивате по една чаша и за изяждате по 1 лимон.

Нашият съвет е изобщо да не пробвате. Вероятно още след втората порция ще започнете да повръщате, а ако изпълните съвета докрай, изгарянето на лигавицата на стомаха ви е гарантирано – 6 лимона са твърде голямо количество киселина.

Лекарите не отричат необходимостта от прочистване на организма. При някои заболявания то е особено необходимо, за да се облекчи състоянието на пациента. Но всяка процедура - клизма, слабително или специална медицинска процедура, трябва да се назначи само от лекар, който точно е определил вашия проблем.

Лекарите не препоръчват и гладуването като начин за прочистване. При пълното гладуване особено опасни са 3-то, 4-то и 5-то денонощие, когато започват да се изгарят мазнините и да се освобождават токсините, които чрез кръвта могат да натровят целия организъм.

Всеки един “народен съвет” трябва да се обмисли внимателно. Ето например съвет за избавяне от брадавици: “Вземете оцетна есенция и с пипета капнете върху брадавицата”. Кой обикновено страда от брадавици? Децата и подрастващите. Пипетата дава капка до 1 см, така че не се съмнявайте, че оцетната есенция ще осигури химическото изгаряне на кожата.

Народните средства, разбира се, не са придружени от инструкции за противопоказания, но това съвсем не означава че са безопасни и подходящи за всички. Сокът от ряпа например е полезен за обмяната на веществата и при запек. Но той не трябва да се употребява от тези, които страдат от възпалителни заболявания на стомаха, червата, бъбреците и черния дроб.

Преди да започнете лечение с народни средства най-добре се посъветвайте с лекар. Освен откровено вредните, някои от народните рецепти са вече твърде остарели и не са подходящи за човека на 21 век. Нашите предци са живеели в други условия. Съвременният човешки организъм е отслабен от редица фактори - лошата екология, стреса и непълноценното хранене. И дори резултатът от старата изпитана рецепта може да се окаже непредсказуем.

Източник: zdrave.bg

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама