Какво е скир и защо е толкова полезен?


Какво е скир и защо е толкова полезен?
Снимка: iStock/Guliver

Скирът е култивиран исландски млечен продукт, който прилича на цеденото кисело мляко. Популярен е в целия свят и се предлага както натурален, така и с добавка на плодове, ядки и подсладители. Скирът е богат на витамини и минерали, добър източник е на калций и съдържа пробиотични бактерии. Калцият е важен за здравето на костите, а пробиотиците помагат за поддържане на здрави черва. Засища човек за по-дълго време, предпазва от остеопороза, подпомага здравето на сърцето, регулира нивото на кръвната захар и осигурява добро количество протеин с минимални количества въглехидрати и мазнини, което го прави питателна храна, която може да бъде чудесно здравословно допълнение към повечето диети.

Състав и полезни свойства

Скирът е с ниско съдържание на калории, мазнини и въглехидрати. Въпреки че точното му съдържание на хранителни вещества варира в зависимост от марката, порцията от 170 грама натурален скир съдържа:

110 калории

19 грама протеини

7 грама въглехидрати

0 грама мазнини

Фосфор - 25,5% от РДП (референтен дневен прием)

Калций - 20% от РДП

Рибофлавин - 19% от РДП

Витамин B12 - 17% от РДП

Калий - 5% от РДП

Скирът е естествено обезмаслен продукт, въпреки че понякога се добавя сметана по време на обработката му, което може да увеличи съдържанието на мазнини. Той също така съдържа повече протеини от много други видове млечни продукти - около 11 грама протеин на 100 грама продукт. За сравнение, същото количество кисело мляко съдържа около 7 грама протеин, докато в пълномасленото прясно мляко има 3,2 грама.

Здравни ползи от консумацията на скир

Предпазва от остеопороза

Скирът е с високо съдържание на калций. Около 99% от калция в тялото се намира в костите и зъбите. Докато колагенът формира основната структура на костите, комбинацията от калций и фосфор ги прави силни и плътни.

Проучвания доказват, че при децата и тийнейджърите приемът на калций е свързан с увеличаване на плътността на костната маса и растежа на костите. С напредване на възрастта костите започват да губят част от тази плътност, което води до порести кости и състояние, известно като остеопороза.

Изследвания установяват, че увеличаването на приема на калций може да предпази от остеопороза. Тригодишно проучване при жени доказва, че консумирането на повече калций от млечни храни спомага за запазване на костната плътност. Друго проучване при жени в напреднала възраст установява, че приемането на добавки с калций в дългосрочен план помага за запазване на костите здрави. Калцият може да се достави от млечни продукти (сирене, извара, мляко, сметана), спанак, магданоз, зеленчуци, риба и други, докато само една порция скир може да осигури 20% от препоръчителното дневно количество на минерала (от 100 до 280 мг, според пола и възрастта).

Подпомага здравето на сърцето

Сърдечните болести са водеща причина за смъртност в световен мащаб и представляват почти 31% от всички смъртни случаи. За щастие, е установено, че млечните продукти като скир могат да бъдат свързани с намален риск от сърдечни заболявания. Вероятно защото в тях се съдържат минерали като калций, калий и магнезий, които са важни за здравето на сърцето.

24-годишно японско проучване установява, че на всеки прием от 100 грама млечни продукт има 14% намаление на смъртните случаи от сърдечни заболявания. Друго изследване установява, че млечните продукти могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, като три порции на ден могат да причинят значително понижение на систолното кръвно налягане при мъже с високо кръвно.

Поддържа нивото на кръвната захар

Скирът е с ниско съдържание на въглехидрати, което може да помогне контрола на кръвната захар. Човешкото тяло разгражда приетите въглехидрати до глюкоза. След това хормон, наречен инсулин, е отговорен за транспортирането на глюкозата в клетките, за да се използва като енергия.

При консумацията на твърде много въглехидрати, този процес не работи толкова ефективно и може да доведе до високи нива на кръвна захар. Изследвания показват, че консумацията на протеин забавя усвояването на въглехидратите, което води до по-добър контрол и по-ниски нива на кръвна захар.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама