Какво се случва с тялото, ако се будите по едно и също време ежедневно


Какво се случва с тялото, ако се будите по едно и също време ежедневно
Снимка: iStock/Guliver

Със сигурност сте чували, че добре изграденият режим на лягане и будене допринася за по-здравословен начин на живот. Изглежда, че това е и начинът, по който мислят изпълнителните директори и високопроизводителните лидери. Оказва се, че някои от най-успешните хора държат изключително много на своята рутина, особено що се отнася до буденето сутрин. Ето и какво се случва с тялото, ако всеки ден ставате по едно и също време.

1. Ще се чувствате по-енергични и ефективни

Редица известни хора възприеха концепцията „5 AM club”, създадена от Робин Шарма в книгата му, носеща същото име. Основното послание на тази идея е, че първите часове от деня са изключително ценни. Шарма дори е категоричен, че колкото по-добре управлявате сутрините си, толкова по-добре ще владеете живота си с постоянство и висока ефективност.

10 БОЛЕСТИ, ЗА КОИТО МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ПО КРАКАТА СИ

2. Ще намалите чувството на тревожност

Безпокойството има много общо с вашите навици за сън и това е научно доказано. Хората, които се събуждат рано, са по-склонни да постигнат успех на работното място и да изпълняват бързо задачите си., което носи чувство на спокойствие, а не припряност.

3. Ще спрете да отлагате

Свикнали ли сте да натискате бутона за „отложена аларма”? А знаете ли, че отлагането на неизбежното, в случая ставането от леглото, увеличава шансовете да отложите и други важни задачи, срещи и обаждания в ежедневието си?

4. Ще имате по-малко негативни мисли

Липсата на сън е тясно свързана с негативното мислене според изследователите. Нарушенията на съня влияят на психичното здраве и увеличават шансовете за депресия. Чрез определяне на ясни периоди на сън и бодърстване може да подобрите ума и чувствата си.

5. Ще бъдете по-доволни от живота си

Наличието на рутина прави хората по-доволни. Това заявява проучване с 1033 души. Редовното събуждане в един и същ час носи до 13% повече удовлетворение в личния живот на хората и 18% подобряване на финансовото състояние.

6. Ще храносмилате по-добре

Циркадният цикъл, известен още като естествен вътрешен процес, се регулира въз основа на режима на спане. В тази връзка, имаме чревен часовник, който работи без грешка. Ставането в едно и също време поддържа червата, стомаха и метаболизма в изправност.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама