Какво се случва в нашето тяло за 24 часа


Какво се случва в нашето тяло за 24 часа
Снимка: iStock/Guliver

Организмът ни има естествен ритъм, наречен циркаден, който работи на 24-часова база и започва отново всяка сутрин при изгрева на слънцето. Той дава насоки на организма кога да храносмила, как да се подготви за сън и как да регулира всичко в тялото, включително кръвно налягане, метаболизъм, синтез на хормони, телесна температура, клетъчно възстановяване.

Тялото функционира по различен начин през всеки час от денонощието. Клетките и системите ви са подготвени да изпълняват различни дейности в зависимост от това кое време на деня или нощта е. Тези циклични промени във функциите в съответствие с циркадния ритъм са обект на изучаване от едно ново направление в биологията, наречено хронобиология.

Именно неправилният ни дневен режим и лошите ни навици, свързани с него, водят до редица здравословни проблеми и неразположения.

В книгата "Промени режима си, подобри здравето си" д-р Сухас Кширсагар посочва кои са най-подходящите часове за хранене, сън, работа и спорт, за да намалим стреса, да повишим тонуса си, да постигнем оптимално тегло, да спим пълноценно. Водещият учен предлага най-новите революционни открития в хронобиологията и ни помага да изградим най-подходящия за нас дневен режим, синхронизиран с ритъма на природата.

Ето какво се случва в нашето тяло за 24 часа:

06:00 ч. Всички системи в тялото ни бавно се събуждат. Започва производството на кортизол (хормон на активността) и адреналин. Рязко повишаване на кръвното налягане.

07:00 ч. Отделянето на мелатонин (хормонът на младостта) спира.

07:00 – 09:00 ч. Ставане, спорт, закуска.

07:00 – 09:00 ч. Производството на хормони е най-интензивно. Максимално отделяне на тестостерон. Най-активната чревна перисталтика.

10:00 – 12:00 ч. Напълно събудени и готови да посрещнем деня. Мозъкът е най-продуктивен. Връхна точка на концентрация и съобразителност. Бързо смятане. Добре работи краткосрочната памет.

12:00 – 13:00 ч. Време за хранене, храносмилането работи на пълни обороти.

13:00 – 14:00 ч. Следобедна почивка, време е за сиеста.

15:00 – 18:00 ч. Втора връхна точка на работоспособността ни. Фаза на учение, дългосрочната ни памет работи добре. Бързи реакции. Високо равнище на интелектуалната активност. Най-добра сърдечно-съдова ефективност. Най-голяма мускулна сила. Най-подходящо време за физическа дейност.

18:30 ч. Най-високо кръвно налягане.

19:00 ч. Най-висока телесна температура.

18:00 – 21:00 ч. Време за възстановяване и почивка; най-чувствителни са вкусовите и обонятелните ни сетива. Намалява отделянето на кортизол. Време за вечеря.

20:00 – 22:00 ч. Стабилизиране на психическото състояние. Подобряване на паметта. Двойно повишаване на количеството на белите кръвни телца, което води до повишаване на имунитета.

21:00 ч. Стомахът почива, време е да спрем да се храним.

21:00 ч. Производството на мелатонин (хормонът на младостта) започва.

22:00 – 23:00 ч. Време за сън.

23:00 – 01:00 ч. Творческият ни усет е във възхода си.

01:00 ч. Време за сънуване.

02:00 ч. Всички системи се регенерират. Отделя се максимално количество соматропин (хормон на растежа).

02:00 ч. При будно състояние е възможна появата на депресивни мисли.

03:00 ч. Фаза на дълбок сън; по това време се случват най-голяма част от пътните катастрофи през нощта.

04:00 ч. Най-голяма вероятност за инфаркт.

04:30 ч. Най-ниска телесна температура.

05:00 ч. Функцията на бъбреците е понижена. Телесната температура започва да се повишава.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама