Какво трябва да знаем за Витамин В12


Какво трябва да знаем за Витамин В12
Снимка: Thinkstock/Guliver

Не винаги слабост, световъртеж, шум в ушите, раздразнителност, влошаване на паметта, депресия, болки в сърцето са прояви на старчески проблеми. Понякога това е само проява на недостиг на Витамин В12 в организма.

Витамините са природни вещества, които в малки дози са жизнено необходими за работата на човешкото тяло. Те поддържат важни функции в организма: като коензими участват в обмяната на веществата, като антиоксиданти защитават организма от вредните фактори на обмяната и околната среда и се борят със старостта, като прохормони участват в регулаторните процеси.

Витамин В12 се отнася към коензимите. Той съдържа микроелемента кобалт. Витаминът се съдържа само в продукти от животински произход. Една малка част от него се синтезира от микроорганизмите, които нормално обитават нашите черва.

За какви процеси отговаря той?

Участва в синтеза на компонентите, които изграждат ДНК /молекулата, която съхранява наследствената информация в клетъчното ядро/ и влияят върху обновяването на всички тъкани. При недостатък на витамин В12 се нарушава деленето на клетките на костния мозък, от там се намалява броя и се нарушава зреенето на червените кръвни клетки и другите елементи на кръвта и се стига до пернициозна анемия.

Витамин В12 снижава нивото на хомоцистеина, междинно вещество от обмяната, което уврежда съдовете. Но в борбата против сърдечно-съдовите заболявания е нужен и съюзник – фолиева киселина.

Важна функция е участието му в производството на холин, който се противопоставя на на лошия ни навик към небалансирано хранене и препятства мастното израждане на черния дроб. Участва в синтеза на аминокиселини, което влияе върху добрата функция на всички клетки, включително и върху умствената дейност и формирането на положителни емоции; в синтеза на мастни киселини; в синтеза на миелина – изолационната обвивка на нервните влакна. За това при недостатък на витамина се развиват различни неврологични симптоми.

Участва в растежа на мускулите и в поддържане на дейността на нервните влакна на гръбначния мозък.

Нужен е за строителството на клетките, които градят костите – остеобластите. Ако е дефицитен у жени в постменопаузата, когато се нарушава калциевата обмяна, то в организма се създават условия за възникване на остеопороза.

Денонощната доза е индивидуална, в рамките на 1-3 микрограма. Тя се променя в зависимост от възрастта, текущото физиологично състояние на организма, условията на труд, отдих, външна среда. Обикновено с храната от животински произход получаваме достатъчно от витамина. Но съвременните продукти се подлагат на продължителна обработка и съхранение, което намалява полезността на храната. Освен това вегетарианство, пости, диети също не способстват за получаване на достатъчна доза витамин В12. Алкохолизъм, тютюнопушене, въздействие на вредни газове от моторните средства и различни химични вещества в средата увеличават потребностите ни от него. Неговото всмукване от чревната лигавица зависи от нейното състояние, от различни хронични заболявания на червата, от здравето на стомашната лигавица, от приема на различни лекарства и хранителни добавки. С възрастта всмукването може значително да намалее. Така че, 1-3 мкг може и да не стигне.Той има способността да акумулира в организма и даже при значим недостиг дефицитът може да се почувства след години.

Можем да заподозрем наличието на дефицит при наличие на анемия. Специализираните изследвания могат да покажат дали тя е вследствие на дефицит на Витамин В12 или по други причини. Друг показател са неврологичните симптоми – мравучкане по крайниците, боцкане, раздразнителност, нарушение на паметта, депресия. Не бива по навик всичко това да се приписва на особеностите на възрастните хора.

Добре е решението за витаминолечение да се вземе от лекар в зависимост от изследванията. Профилактичните дози трябва да са по-високи от дневните физиологични потребности, а лечебните – по-високи от профилактичните. Важен момент е използването на комбинирани препарати. За максимално действие на Витамин В12 е необходима фолиева киселина, към тях трябва да прибавим и Витамини В1 и В6. Висока доза от Витамин С потиска усвояването на витамините от група В, някои антибиотици също. За това антибиотичния курс трябва да се съпровожда от допълнителна доза Витамин В Комплекс. Ако дефицитът на Витамин В12 е значителен и вече се е развила пернициозна анемия лечението трябва да започне с инжекционни препарати.

Както при всяко заболяване е по-добре да се действа преди то да се е развило и да не се допуска неговото появяване.

Източник: zdravoslovnohranene.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама