Кога и какви подправки може да включим в менюто на бебето


Кога и какви подправки може да включим в менюто на бебето
Снимка: 5686750 / Pixabay

Има някои подправки, които са изключително полезни не само за възрастните, но и за бебетата. Важно е обаче да знаете кога може да ги включите към менюто на мъничето.

Ето и кои са техните ползи:

-Бебето по-лесно и бързо свиква с различни и много разнообразни видове вкусове, това учи децата да свикват с промяната (при хранене).

-Придават аромат и вкус на храната, без да е необходимо добавянето на захар или сол, тоест това е добър вариант за овкусяване.

-Отделните подправки имат различни доказани ползи за здравето на човек/

Въвеждането на подправки става постепенно, като се започва от минимално количество и се увеличава с времето – не толкова заради алергична реакция, а заради промяната във вкуса и силния аромат, който имат някои от подправките. И все пак - всяка нова храна може да предизвика алергична реакция.

Вижте още: Яжте тези храни при подуване на корема

Въвеждането на подправки може да стане в минимални количества в ранни етапи на захранването - 6-ти месец, но някои световни педиатрични препоръки са това да стане около 8-мия месец като застраховка от евентуални неразположения.

Характерни за ширините на България подправки са: магданоз, джоджен, девесил, чесън, чубрица, целина. Подходяща първа подправка е копър, която се използва в чайове и медикаменти при колики, още преди бебето да е захранено.

Интересен факт е, че кърмени бебета могат вече да са запознати с вкуса на подправките, тоест да са усетили различни аромати от подправките, с които се е хранила майката.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама