Кои са най-подходящите материи за спортни дрехи?


Кои са най-подходящите материи за спортни дрехи?
Снимка: Pexels.com

Функционалното и удобно облекло не е направено само за атлети. Независимо дали правите йога упражнения, вдигате тежести или пък бягате на пътека, трябва да бъдете сигурни, че избраните от вас спортни дрехи ще подобрят представянето ви и ще помогнат да се чувствате добре по време на тренировка.

Ако искате да постигнете възможно на-добри резултати, избирайте спортни дрехи, които пасват добре на тялото ви и позволяват на въздуха да се плъзга по тялото ви.  

Защо е толкова важна материята?

Качествените спортни дрехи имат три основни функции - да осигурят свобода на движенията и комфорт, да позволяват на тялото да диша и да контролират влагата.

Дишащите тъкани позволяват на топлия въздух да излиза, докати по-плътните дрехи го задържат близо до тялото. Управлението на влагата е много важно, защото то се отнася до реакцията на тъканта, когато сме мокри, а ако тъканта не поема влагата, а я извежда извън тялото, то тя се смята за влагоотвеждаща материя и е идеална за тренировки.

При избора на материя винаги следете слендото: 

●       Комфорт - той е важен фактор при спортното облекло. Много е важно да се чувствате свежи и спокойни, а не да усещате мократа дреха. Когато тъканнта не задържа потта, тя оставя кожата суха и е много по-комфортно по време на спорт. 

●       Влагоотвеждаща материя - ако материята отвежда влагата далеч от тялото, това помага за регулирането на телесната температура, освен това предотвратява обриви и сърбежи по кожата.

●       Дишаща материя - много е важно да се поддържа циркулацията на въздух около тялото. Естествените материи са най-предпочитани, тъй като са дишащи.  

●       Издръжливост - дрехите след всяка тренировка е добре да се изперат, затова е необходимо те да са качествени  да издържат на честите манипулации, без да се разширяват, да губят формата си и да се разшиват. Хубаво е да заложите на качествени марки като Adidas. Puma, Nike, Under Armour, Reebok и други. Така вие ще си гарантирате качествени дрехи и тренировка.

●       Бързосъхнеща материя  - това определено е предимство, когато се търсят спортни дрехи, особено ако държите да са винаги на разположение за следващата тренировка.

●       Лекота - синтетичните тъкани са леки и удобни, което със сигурност ги прави предпочитани за тренировки. 

Материи

Полиестер - този вид материя е идеален за всички видове тренировки и по всяко време. Полиестера е издръжлив, издържащ на влага и намачкване, освен това е дишащ и лек и влагата буквално се изпарява при изпотяване, а тялото остава сухо и свежо. Лошото при него е, че е изкуствена материя и е възможно да увеличи растежа на гъбички и бактерии в тъканта и да доведе до задържане на миризми.

Повечето известни, доказали се от години на пазара марки харесват тази материя и я използват често. Например много дамски и мъжки якета Адидас, са именно от тази материя.

Полипропилен  - тази материя е идеална за тренировки навън в студено и влажно време. Почти пълната му водоустойчивост го прави идеален за външен слой на тренировъчно облекло. Най-често се среща в якета, спортно бельо, клинове, чорапи и потници. Тази материя също не се мачка лесно и е изключително издръжлива.

Найлон - подходяща материя за абсолютно всякакви метеорологични условия и тренировки. Мек, устойчив на замърсявания и мухъл, а еластичността му позволява да се огъва лесно при всяко движение, след което се връща към нормалната си опъната форма. Найлон има почти във всичко.

Спандекс - Той е познат още като ликра и е гъвкав и разтеглив материал. Идеален е за тренировки с голям обхват на движение. Тази материя се разтяга до осем пъти от размера си, осигурявайки неограничено движение по време на тренировка. При пране и  изсушаване в сушилня може да загуби еластичността си, затова е добре да се внимава.

Бамбук - той е екологично чиста субстанция. Използва се в спортните облекла, тъй като придава лекота на тъканта и подобно на мериносовата вълна, бамбукът се смесва с други тъкани. Влагоотвеждащ, устойчив на миризми, регулиращ температурата и много мек, бамбукът е идеална материя за спортно облекло.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички