Кои са най-подходящите материи за спортни дрехи?


Кои са най-подходящите материи за спортни дрехи?
Снимка: Pexels.com

Функционалното и удобно облекло не е направено само за атлети. Независимо дали правите йога упражнения, вдигате тежести или пък бягате на пътека, трябва да бъдете сигурни, че избраните от вас спортни дрехи ще подобрят представянето ви и ще помогнат да се чувствате добре по време на тренировка.

Ако искате да постигнете възможно на-добри резултати, избирайте спортни дрехи, които пасват добре на тялото ви и позволяват на въздуха да се плъзга по тялото ви.  

Защо е толкова важна материята?

Качествените спортни дрехи имат три основни функции - да осигурят свобода на движенията и комфорт, да позволяват на тялото да диша и да контролират влагата.

Дишащите тъкани позволяват на топлия въздух да излиза, докати по-плътните дрехи го задържат близо до тялото. Управлението на влагата е много важно, защото то се отнася до реакцията на тъканта, когато сме мокри, а ако тъканта не поема влагата, а я извежда извън тялото, то тя се смята за влагоотвеждаща материя и е идеална за тренировки.

При избора на материя винаги следете слендото: 

●       Комфорт - той е важен фактор при спортното облекло. Много е важно да се чувствате свежи и спокойни, а не да усещате мократа дреха. Когато тъканнта не задържа потта, тя оставя кожата суха и е много по-комфортно по време на спорт. 

●       Влагоотвеждаща материя - ако материята отвежда влагата далеч от тялото, това помага за регулирането на телесната температура, освен това предотвратява обриви и сърбежи по кожата.

●       Дишаща материя - много е важно да се поддържа циркулацията на въздух около тялото. Естествените материи са най-предпочитани, тъй като са дишащи.  

●       Издръжливост - дрехите след всяка тренировка е добре да се изперат, затова е необходимо те да са качествени  да издържат на честите манипулации, без да се разширяват, да губят формата си и да се разшиват. Хубаво е да заложите на качествени марки като Adidas. Puma, Nike, Under Armour, Reebok и други. Така вие ще си гарантирате качествени дрехи и тренировка.

●       Бързосъхнеща материя  - това определено е предимство, когато се търсят спортни дрехи, особено ако държите да са винаги на разположение за следващата тренировка.

●       Лекота - синтетичните тъкани са леки и удобни, което със сигурност ги прави предпочитани за тренировки. 

Материи

Полиестер - този вид материя е идеален за всички видове тренировки и по всяко време. Полиестера е издръжлив, издържащ на влага и намачкване, освен това е дишащ и лек и влагата буквално се изпарява при изпотяване, а тялото остава сухо и свежо. Лошото при него е, че е изкуствена материя и е възможно да увеличи растежа на гъбички и бактерии в тъканта и да доведе до задържане на миризми.

Повечето известни, доказали се от години на пазара марки харесват тази материя и я използват често. Например много дамски и мъжки якета Адидас, са именно от тази материя.

Полипропилен  - тази материя е идеална за тренировки навън в студено и влажно време. Почти пълната му водоустойчивост го прави идеален за външен слой на тренировъчно облекло. Най-често се среща в якета, спортно бельо, клинове, чорапи и потници. Тази материя също не се мачка лесно и е изключително издръжлива.

Найлон - подходяща материя за абсолютно всякакви метеорологични условия и тренировки. Мек, устойчив на замърсявания и мухъл, а еластичността му позволява да се огъва лесно при всяко движение, след което се връща към нормалната си опъната форма. Найлон има почти във всичко.

Спандекс - Той е познат още като ликра и е гъвкав и разтеглив материал. Идеален е за тренировки с голям обхват на движение. Тази материя се разтяга до осем пъти от размера си, осигурявайки неограничено движение по време на тренировка. При пране и  изсушаване в сушилня може да загуби еластичността си, затова е добре да се внимава.

Бамбук - той е екологично чиста субстанция. Използва се в спортните облекла, тъй като придава лекота на тъканта и подобно на мериносовата вълна, бамбукът се смесва с други тъкани. Влагоотвеждащ, устойчив на миризми, регулиращ температурата и много мек, бамбукът е идеална материя за спортно облекло.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички