Колко вода трябва да пият бременните жени


Колко вода трябва да пият бременните жени
Снимка: iStock/Guliver

Правилната хидратация играе съществена роля по време на бременността за осигуряване на оптимално здраве в процеса на физиологичните промени, които настъпват в организма на жената през този толкова важен за нея и бебето ѝ период. Водата е необходима за образуването на околоплодната течност, която обгръща бебето; тя подпомага увеличаването на обема на кръвната плазма и произвежда кърмата. А в ранните етапи на бременността, когато много бъдещи майки имат проблем с повръщането, повишеният прием на вода компенсира по най-добрия начин усилената загуба на течности. При бременните нуждите от вода са с 300 мл на ден по-високи, което се равнява на около 1-2 чаши вода допълнително спрямо общоприетото дневно количество от 2 литра. За жените, които кърмят, нуждите от вода са със 700 мл на ден по-високи от нормата. За кърмачката на практика това се равнява на около 3-4 чаши вода допълнително на ден. Такива са препоръките на здравните власти и медицинските специалисти във Великобритания, цитирани от Националната асоциация на водите от естествени източници със седалище в Лондон.

Бременността много често води до значително наддаване на тегло, средно с около 12 кг. Един от основните фактори за това е телесната вода, която при здрави бременни жени се увеличава с около 6 до 8 литра. Освен това е изчислено, че водното съдържание на плода е около 75 до 90%, а количеството на околоплодните течности достига от 0,5 до 1,2 л.

5 ПОЛЗИ ОТ ДОБРАТА ХИДРАТАЦИЯ

Хидратация и здраве при бременност

По време на бременността се препоръчва балансиран хранителен режим с прием на достатъчно количество течности. Повече от половината жени се борят с гадене и повръщане, обикновено между 4-ата и 16-ата седмица на бременността, а една на всеки 200 жени страда от Hyperemesis gravidarum. Става дума за усложнение, характеризиращо се с постоянно гадене и повръщане. Състоянието се предизвиква от всевъзможни дразнители, включително и от слюнката. Обичайният сутрешен дискомфорт, свързан с определени хормонални промени, не пречи на храненето и не е опасен за бебето. Докато при Hyperemesis gravidarum гаденето и повръщането са факт почти целодневно и за много по-продължителен период, а това изисква повече внимание към хидратацията.

ПРИЗНАЦИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПИЕТЕ ПОВЕЧЕ ВОДА

По същия начин пиенето на достатъчно вода по време на бременност може да спомогне за предотвратяване на запека, който засяга около 32% от жените, особено през първото и второто тримесечие на бременността. Смята се, че това се дължи на повишаващите се нива на хормоните на бременността (а именно прогестерон), които могат да доведат до отпускане на червата и проблеми с перисталтиката.

Инфекциите на пикочните пътища също са проблематични, а изследванията показват, че около 3% от жените подлежат на хоспитализация по време на бременност именно заради тях. Има много основания да се предполага, че консумацията на вода може да помогне за елиминирането на бактериите, които причиняват тези инфекции.

Прекомерната консумация на захар увеличава риска от развитие на гестационен диабет по време на бременност. Жените с наднормено тегло или затлъстяване са по-склонни към него. Високите нива на кръвната захар увеличават вероятността да се роди по-едро бебе (обикновено над 4 кг), състояние, наречено макрозомия. Бебетата с макрозомия са по-податливи на диабет тип 2 като възрастни. Жените над 35 години, дори без да имат затлъстяване, също са изложени на по-голям риск от развитие на гестационен диабет. Практиката показва, че е възможно да се намали рискът от макрозомия при бременни жени с такава форма на диабет, като се контролира кръвната им захар. Поради тези причини според британските специалисти разумният избор е от една страна замяната на подсладените напитки с вода, нискомаслено мляко и напитки без захар, а от друга – намалената консумация на плодов сок и смутита до най-много 150 мл на ден (т.е. една малка чаша общо) .

Правилната хидратация може да помогне за възстановяването на загубените течности и за предотвратяването на някои от неприятните заболявания при бременност. След раждането кърменето увеличава още повече нуждата от вода. За майките, които не кърмят, грижите за новороденото също са свързани с голямо психическо натоварване, а приемът на вода е доказано средство за борба със стреса.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама