Коренът на тази билка е лек при безсъние


Коренът на тази билка е лек при безсъние
Снимка: iStock

Коренът на валериана съдържа масла, естери и други съединения, които като активни съставки са отговорни за способността на корена на това растение да произвежда успокояващ ефект върху централната нервна система.

Вижте още: „Заедно срещу рака на гърдата“: Кога и къде да отидете на безплатен преглед

Името на растението валериана идва от „Валерия“ и латинския глагол „valere“, което означава „да бъда силен, здрав“. Използва се като лечебно растение още от времето на Древна Гърция и Рим.

Хипократ описва свойствата му, а Гален по-късно го предписва като лек за безсъние. Използван е и като лекарство за епилепсия до 19 век. Изследователите са открили, че изовалериановата киселина, химикал, съдържащ се в това растение, може да предотврати гърчове, подобно на действието на антиконвулсивното лекарство валпроева киселина.

За по-добър сън

Изследванията показват, че валерианата съкращава времето за заспиване и подобрява качеството на съня. За разлика от много лекарства, валерианата има по-малко странични ефекти и много по-рядко предизвиква т.нар. сутрешна сънливост.

В проучване, проведено от Fellinge Health Center в Швеция, ефектите на валериана върху безсънието са много добри. От участниците в проучването – 44 процента съобщават за перфектен сън, докато 89 процента съобщават за по-добър сън след консумация на корен от валериана. Освен това при тази група участници в проучването не са наблюдавани неблагоприятни ефекти.

Коренът на валериана често се комбинира с други успокоителни билки като хмел и маточина за лечение на нарушения на съня. Проучване на деца с леки проблеми със съня, публикувано в списание Phytomedicine, установи, че 81 процента от децата, които са приемали билкова комбинация от валериана и маточина, съобщават, че спят много по-добре от тези, които са приемали плацебо.

Вижте още: Бира или вино, ето кой е по вредния алкохол

Намалява тревожността

Учените откриха, че коренът на валериана, особено валериановата киселина, увеличава количеството на гама-аминомаслената киселина.

Лекарства като алпразолам и диазепам също действат, като увеличават количеството на това съединение в мозъка.

Това билково лекарство може да има същите анти-тревожни ефекти като лекарствата, отпускани с рецепта, без отрицателните ефекти на психотропните лекарства. Важна забележка обаче е, че ако приемате други успокоителни или антидепресанти, не трябва да пиете валериан едновременно. Това важи за чайове, тинктури или екстракти на капсули, както и всички други препарати, съдържащи валериана.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама