8 признака, че сте пред бърнаут


8 признака, че сте пред бърнаут
Снимка: iStock/Guliver

"Бърнаут" или т.нар. синдром на "прегряването" е психоемоционално състояние. Този синдром отнема удоволствието, което сме имали досега и намалява ефективността ни. Най-сериозният ефект е влошаването на здравето - както физическо, така и психическо. Предлагаме как да разпознаете това явление.

Бърнаут е реакцията на тялото ни след дългосрочен стрес, свързан с работата. Синдромът се появява при продължително претоварване. Заболяването може да засегне различни сфери на нашето функциониране - емоционални, физически, отношения и професионални.

Ето признаците, които трябва да ни предупредят за задаващ се бърнаут. Ако ги откриете, опитайте да си починете от работа - отидете на поне 10-дневна ваканция или вземете неплатен отпуск. Можем да потърсите помощ и от психолог, който да ви посъветва как да се справите със стреса.      

1. Хронична умора

Постоянна липса на енергия, сънливост, умора - появата и постоянството на подобни неразположения трябва да ви даде тревожен сигнал за размисъл и да ви накара да се подложите на медицински прегледи.

2. Проблеми със съня

Силният стрес, който изпитвате по време на работа може да затрудни заспиването. Приемът на хапчета за сън е само временна мярка, а не решение на проблема.  

3. Проблеми с концентрацията

Липсата на сън и постоянната умора влияят върху способността за концентрация. Неспособността за съсредоточаване върху ежедневните задачи показва, че се нуждаете от почивка или смяна на работата.

ВИСОКАТА ДЛЪЖНОСТ ЗА ЖЕНИТЕ - ПОСТИЖЕНИЕ ИЛИ СТРЕС

4. Промени в настроението

Резкият преход от еуфория към депресия е сигурен знак за бърнаут. Влияе се например от дългосрочен стрес и смущаващи ситуации в ежедневието.

5. Отрицателни емоции

Чувството, че не сте достатъчно добри служители, постоянното присъствие на негативни мисли, самотата - непрекъснатото преживяване на такива усещания е изтощително и не бива да продължава. 

6. Психосоматични заболявания

Главоболие или болки в стомаха, които се появяват без видима причина, може да са реакцията на тялото на дългосрочен стрес.

7. Избягване на контакт с хора

Оттеглянето от социалния живот, въпреки факта, че досега сте се смятали за отворени и свързани, също е повод за безпокойство.

8. Загуба на самочувствие

Умората от работа може да ви накара да спрете да се наслаждавате на това, което правим и да се съмняваме в своите компетенции и способности, без причина.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама