Край на болките в гърлото с тези натурални средства


Край на болките в гърлото с тези натурални средства
Снимка: iStock

В сезона на вирусите и настинките сме и е много важно да пазим себе си и близките си. Именно затова е необходимо да приемате повече витамини, да ядете плодове и зеленчуци, както и да излизате навън винаги добре облечени.

Един от най-неприятните симптоми на настинката е болното гърло. Ние знаем какви неразположения могат да се появят и именно затова сме подбрали за вас някои от най-ефикасните натурални средства, с които ще забравите за болките при възпалено гърло.

Чай от лайка

В чаша преварена вода добавете една и половина супени лъжици сушени цветя на лайка. Покрийте с чинийка и оставете за около 30 минути. След това изпийте чая на малки глътки, като може да добавите лъжица домашен мед. Освен това може да правите и водни бани с лайка, за да почистите гърлото си. Лайката има бактерициден ефект и ще спомогне за дезинфекциране на устната кухина.

Чай от копър

Отличното противовъзпалително средство, което помага и при болки в гърлото е копърът. Пресните листа или семената от растението могат да се използват за приготвяне на ефикасен чай при настинка.

Внимание! Билковият чай с копър не се препоръчва за бременни и кърмещи жени, тъй като е наситен със силни фитоестрогени.

Чай с джинджифил, мед и лимон

Това е отлично средство за премахване на болката в гърлото и за увеличаване на общия имунитет. За да подготвите тази напитка е нужно в литър вряща вода да нарежете един малък корен от свеж джинджифил. Оставете няколко минути да ври и след това махнете от огъня. Прецедете течността и оставете за около 15-20 минути. Добавете лимон на вкус и 2 лъжици мед.

ЗАЩО ДА СИ ПОХАПВАТЕ ЦЕЛИНА ПО-ЧЕСТО?

Лучено мляко за лечение на гърлото

Друго прекрасно народно средство, което нашите баби и дядовци са използвали за болки в гърлото, това е лученото мляко. То ефикасно се справя с болката, особено в първите дни на заболяването.

Ако гърлото ви е възпалено, може да пробвате следната рецепта:

 3 глави лук
½ чаша прясно мляко
1 стръкче мащерка
1 супена лъжица кафява захар
карамфил
вода

Начин на приготвяне:

Лукът, заедно с карамфила, кафявата захар, водата и мащерката, се слагат в тенджерка. Водата трябва да покрие нарязания на ситно лук. Оставяте на бавен огън за около два часа. От време на време се разбърква и се добавя вода, колкото е необходимо. Към получената смес се добавя еднакво количество затоплено мляко. Пие се три пъти на ден.

Мляко с мед

Това народно лекарство помага страхотно при ангина, когато силната болка не позволява да преглъщате нормално. Лекарството е отлично, но трябва да бъдете внимателни, ако сте алергични към мед.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама