Кравето мляко ускорява заздравяването на рани


Кравето мляко ускорява заздравяването на рани
Снимка: iStock

Ако имате рана и искате по-бързо да заздравее, опитайте да ускорите процеса с помощта на мляко. Да, точно така. Ново проучване е доказало, че превръзки, напоени с казеин - протеин в кравето мляко, значително подобряват заздравяването на рани.

Изследването е направено от експерти от колежа към Лондонския университет и е публикувано в изданието "Интерфейс". То е първото, което проверява известните лечебни ползи на казеина върху животни, в случая - плъхове.

Резултатите показват, че казеинът, който засега евтин и в изобилие, има антимикробни свойства и потенциал да замени скъпи материали като среброто в превръзките за рани.

Вижте още: 6 необичайни симптома, с които тялото ви показва, че имате проблем

Казеинът е протеин, който се съдържа в кравето мляко. В последното десетилетие се увеличава интересът към неговите антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, както и към ползите като високопротеинова хранителна добавка.

За целите на проучването си британските учени смесват чист казеин с поликапролактон - биоразградим полиестер, който обикновено се използва за превръзки.

При тестовете плъхове с еднакви малки наранявания на кожата са разделени на три групи. Раните на гризачите от първата група са третирани с казеинови превръзки, от втората - с традиционните бинтове, а тези от третата не са превързани.

Заздравяването на раните е наблюдавано след три, седем, десет и четиринадесет дни.

Екипът от учени констатира, че за 14 дни раните, върху които е сложена напоен с казеин превръзка, са се затворили до 5,2% от първоначалния си размер, в сравнение с 31,1% в групата с нормален бинт и 45,6% в групата, където нараняванията са останали открити.

Анализите също така потвърждават, че казеиновите превръзки са нетоксични.

Вижте още: 7 научни причини да сте магнит за комарите

"Естествените материали съдържат някои чудесни свойства, като много от тях са неизвестни. Знаехме, че се смята, че казеинът има лечебни ползи и нашите резултати показват, че има голям потенциал за използване с медицински цели като превръзки за рани”, казва доктор Джубар Ахмед, който е водещ автор на проучването. Според него е необходима повече работа, за да се гарантира, че казеиновите превръзки са безопасни и ефективни при хората. Доктор Ахмед обаче е категоричен, че първоначалните открития са обещаващи.

Източник: БТА

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама