Куркумата пази сърцето здраво


Куркумата пази сърцето здраво
Снимка: iStock/Guliver

Куркумата се използва не само в кулинарията за овкусяване, но също така има много лечебни свойства. Ако искате да имате здраво сърце, е установено, че тази екзотична подправка ще ви помогне за това. Нейната консумация значително подобрява способността на този орган да издържа на големи натоварвания, пишат учени в статия, публикувана в списание Journal of Applied Physiology.

"Ние показахме, че куркумата повишава нивото на активността на гена Nrf2, който отговаря за борбата с оксидантите, в клетките на сърдечните мускули и в други мускули. Подобна стратегия може значително да подобри качеството на живот на хората, страдащи от проблеми със сърцето", заяви Ахмед Уафи от Университета на щата Небраска в Омаха.

Кърито и много други подправки на основата на куркумата не само подобряват вида и вкуса на храната, но притежават маса скрити полезни свойства, установиха неотдавна учените. Преди година американски биолози откриха как тя може да бъде използвана за доставката на средства за химиотерапия в раковите клетки.

По-рано други научни екипи показаха, че куркуминът, главният компонент на подправката, помага на организма да се бори с възпаленията и свързаните с тях болестта, а също така защитава от слепота и слабоумие. Тук може да прочетете повече защо по-често трябва да използвате куркума и за какво. И не говорим само за ползите за организма ни, защото тази подправка е голям помощник и в борбата с бръчките.

От друга страна, много изследователи смятат, че това вещество няма никакви полезни свойства, защото то е почти неразтворимо във вода и трудно прониква в кръвообращението.

Уафи и неговите колеги са открили още едно полезно свойство на куркумата и са разкрили молекулярните механизми на нейното действие върху организма, наблюдавайки как главното действащо вещество на тази подправка е влияло върху работата на сърцето.

Куркумата се грижи не само за здравето на този важен орган, но също така помага за отслабване. Във видеото може да видите как може да се справите с излишните килограми по естествен начин.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама