Най-полезният витамин за здравето на сърцето


Най-полезният витамин за здравето на сърцето
Снимка: iStock/Guliver

Делът на витамин Д в организма се оказа един от най-силните фактори, влияещи върху здравето на сърцето и съдовете и способността да се издържа на продължителни натоварвания. До този извод са стигнали кардиолози, публикували статии в списание EJPC.

"Нашето изследване показва, че големите количества на витамин Д в организма са свързани статистически с по-високата издържливост. Като допълнение всички знаят добре, че той влияе положително на костите и сърцето. По тази причина всички хора трябва да поддържат високо неговото ниво в организма, като използват хранителни добавки или просто по-често да излизат на слънце", заяви Амр Марауан от Университета на щата Вирджиния.

Рибното масло и витамин Д, както показват изследванията от последните години, притежават многобройни полезни свойства, за които учените по-рано не са подозирали. Например, те са установили, че витамин Д намалява вероятността от смърт в резултат на инфаркт, забавя развитието на множествената склероза и защитава мозъка на алкохолиците от по-нататъшно увреждане.

Молекулярните биолози от САЩ са открили, че витамин Д може да играе ключова роля в защитата на клетките на организма от стареене и неговите последици, включително от развитието на рак. До тези изводи те са стигнали, наблюдавайки червеи, които са били хранени с "убийствени" дози от този витамин. В допълнение рибното масло може да ни предпази от диабет и редица други болести.

Марауан и неговите колеги са открили още едно полезно качество на витамин Д. Колкото повече той присъства в нашия организъм, толкова по-лесно можем да се справим с различни натоварвания и сме по-издържливи. 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама