Лекар: Могат ли хората с диабет да ядат мед


Лекар: Могат ли хората с диабет да ядат мед
Снимка: iStock

Апитерапията е част от алтернативната медицина, при който за лечение се използва богатата гама от пчелни продукти. Макар и да не са всепризнати, има безброй доказателства за ползите от тях. Факт е, че хората от дълбока древност използват меда и пчелните продукти. Има ли обаче място този алтернативен метод за лечение в съвременната ендокринология?

Ето какво сподели по темата д-р Станимира Станчева, началник на Отделението по Ендокринология в "УМБАЛ-Пловдив". Тя предварително уточни, че всички пчелни продукти се употребяват абсолютно задължително в допълнение към диетата и основното лечение, назначено от съответен лекар-специалист.

Повече за апитерапията

Мед

Медът може да се приема от всички пациенти с ендокринни заболявания, вкл. и тези със захарна болест, предиабет, наднормено тегло и затлъстяване. Консумацията на 100 г мед дават на организма 300 ккал. Затова е важно съобразяването на дневното количество и калорийността към съответната диета. Пациентите с диабет и близките им трябва да знаят, че медът е едно от средствата за справяне с хипогликемията - опасно спадане на кръвната захар.

Вижте още: Тази натурална смес има мощно лечебно действие

Цветен прашец

Цветният/пчелният прашец съдържа повече от 250 биологично активни вещества. Полезен е като добавка за понижаване нивото на „лошия холестерол“ при пациентите с метаболитен синдром, при заздравяване на рани, вкл. диабетни. Стимулира отделянето на инсулин, намира място при профилактика на ендемична гуша. Богат е на лецитин, който нормализира мастната обмяна при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, редуцира невро-вегетативните прояви при жени в менопауза и с предменструален синдром.

Пчелното млечице

Пчелното млечице известно е още като желе роял. Съставът му включва повече от 400 активни компонента. Понижава холестерола (за пациенти с предиабет, при дислипидемия), подобрява паметта и вниманието (за пациенти с хипотиреоидизъм), помага за производството на инсулин в организма (диабетици), регулира апетита, ускорява метаболизма и оптимизира функцията на жлезите с вътрешна секреция (инсулинова резистентност), преодолява дистимията (б.а. – бързото променливо настроение) при жените при предменструален синдром или в менопауза, подкрепя костното здраве при остеопороза, засилва оздравителни процеси на кожата, като я хидратира и стимулира синтеза на колаген в нея. Според някои данни подобрява дори репродуктивността.

Прополис

Прополисът/пчелния клей е "природен антибиотик и имуностимулатoр". Помага при лош холестерол, парадонтоза, трудно заздравяващи рани, анемия, кожни раздразнения.

Восък

Восъкът отлично омекотява грубата кожа и се прилага за топлолечение.

Вижте още: Ползи и вреди от употребата на пчелен прашец

Перга

Перга/"пчелен хляб" се причислява също към групата на суперхраните и е подходящ за всички, които спазват принципите на здравословния начин на живот и хранене.

Пчелна отрова

Пчелната отрова със своите антибактериални, противовирусни и противоракови свойства. Съставките и са обект на активно проучване в насока нови експериментални лекарства, насочени за борба с автоимунни, невро-дегенеративни и неопластични заболявания.

Д-р Станчева отбеляза, че изброените продукти са абсолютно противопоказани за употреба при алергия към пчелни продукти. Необходимо е внимателно да се прилагат при малки деца и бременни жени, а медът може да съдържа спори на патогенни бактерии, които да са животозастрашаващи за бебета.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама