Лекар посочи 5-те най-големи грешки при пиенето на вода


Лекар посочи 5-те най-големи грешки при пиенето на вода
Снимка: https://saveti.bg

Прекомерната консумация на вода допринася за извличането на електролити и липсата на натрий в тялото.

Руският диетолог д-р Ирина Строгая назова няколко грешки, които често се правят при пиене на вода.

"Когато консумирате повече течности, електролитните резерви се "измиват" от човешкото тяло и може да настъпи липса на натрий в кръвта", предупреждава д-р Строгая.

Според експерта този дисбаланс може да повлияе негативно не само на общото благосъстояние, но и на много процеси в организма. Диетологът счита, че трябва да се приема толкова вода, колкото тялото и чувството за жажда изискват. При склонност към образуване на камъни в бъбреците, е необходимо да се консумират поне 2,5 литра вода дневно.

5 грешки при пиенето на вода

1. Еднократен прием на голямо количество вода

Специалистът препоръчва тази грешка да се избягва и да не се пие голямо количество течност наведнъж. "Когато за кратко време се погълне голямо количество вода, човек може да получи оток. Факт е, че натрият започва да прониква в клетката твърде бързо. В резултат на това може да се наблюдава образуването на дефицит извън клетката, т.е. развитието на дисбаланс", обяснява д-р Строгая.

2. Утоляване на жаждата си с напитки

Ако изпитвате чувство на жажда, сухота в устата, тогава е по-добре да пиете обикновена вода, а не чай, кафе или още повече сладки напитки, сокове. Чаят и кафето само единствено ускоряват отстраняването на водата от тялото, а сладките напитки провокират рязък скок в нивата на кръвната захар.

3. Консумацията на вода с храна

Лекарят смята това за грешка, тъй като солната киселина се разрежда в стомаха, което нарушава процеса на храносмилане. Според експерта е за предпочитане да се пие вода половин час преди хранене или след хранене.

4. Пиенето на студена вода

Специалистът е на мнение, че студената течност може да повлияе негативно на функцията на блуждаещия нерв, което води до лошо храносмилане.

5. Пиенето на вода от чешмата

Това е опасна грешка. "Водата от чешмата съдържа флуор, пластмасови наночастици, хлор и други вещества, които влияят неблагоприятно на хормоните, плодовитостта и мозъка", предупреждава диетологът.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията с лекар или диетолог!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама