Лекари: Ето какви болести ще ни атакуват тази зима


Лекари: Ето какви болести ще ни атакуват тази зима
Снимка: iStock/Guliver

Епидемиолозите прогнозират през студените месеци тройна епидемия от грип, Ковид и респираторен вирус. Очаква се у нас да доминират грипните щамове от тип А.

"Надхвърля многократно всъщност разпространението дори на Ковид. Очакваме и една тройна пандемия с ресираторно синцитиален вирус, грип и Ковид", съобщи проф. Ива Хрисотва- директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Вижте още: Коренът от това растение има мощни свойства през есента (СНИМКА)

Имунизация срещу грип

До дни личните лекари ще получат безплатните ваксини срещу грип по националната програма за хората над 65 години. Тази година държавата е осигурила над 370 хиляди дози. Октомври и ноември са най-подходящи за имунизация срещу грип.

"Желаещите за ваксиниране са може би двойно повече от миналата година. Хората с хронични заболявания са по-активни, тъй като знаят, че противогрипната ваксина ги предпазва от тежко прекарване на грипния вирус", подчерта д-р Йордан Христов - кардиолог, общопрактикуващ лекар, УМБАЛ "Лозенец".

"Ако вирусът се забави бихме могли и декември, но с по-голям риск да имаме тези 3 седмици, през които след имунизация се изгражда пълен имунитет. Ако си направим имунизация и се срещнем с дивия вирус след 5-6 дни, не можем да очакваме, че тази имунизация ще ни предпази", каза доц. Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор.

Вижте още: 4 признака, че белите ви дробове се задъхват за помощ

COVID-19

Заболеваемостта от Ковид през последния месец се е увеличила над 7 пъти, но това не се отразява на смъртността и натискът върху болниците и интензивните отделения е минимален.

"Това, което всички очаквахме постепенно Ковид да се доближи до грипа и другите респираторни заболявания го виждаме в момента", заяви доц. Ангел Кунчев.

От сряда, 27 септември, имунизационните пунктове в страната ще разполагат с новата еднодозова ваксина срешу Омикрон.

"Всеки до момента, който е бил ваксиниран или не е бил ваксиниран може да си постави една доза и се приема, че той е напълно защитен срещу новия вариант", каза Кремена Пармакова - директор "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" в Министерството на здравеопазването.

Не е проблем ваксините срещу грип и COVID-19 да се поставят в един и същи ден.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама