Правете тези неща, за да се излекувате по-бързо от грип


Правете тези неща, за да се излекувате по-бързо от грип
Снимка: iStock

Сезонната настинка, грипът и новият щам на коронавируса (да, той все още циркулира около нас) - с тези заболявания може да се сблъска всеки и със сигурност в най-неподходящия момент.

Ето защо АФП подготви селекция от съвети на лекари, които ни помагат да се възстановим по-бързо у дома и да намалим риска от усложнения. Само имайте предвид, че това не отменя необходимостта да сте нащрек и ако се наложи, да се обадите на бърза помощ или да отидете сами в клиниката.

Хранете се правилно

Нека започнем с очевидното, но много важно нещо: трябва да се храните правилно, особено когато сте болни. Тялото полага много усилия в борбата с инфекцията и се нуждае от достатъчно количество витамини, минерали, протеини, мазнини и въглехидрати.

Ето консултирано с лекари примерно меню за един ден по време на заболяване, но препоръчваме да се придържате към същия хранителен режим и в нормалния живот:

Закуска: овесени ядки с извара. Той е чудесен източник на въглехидрати, фибри и протеини. А ако добавите малко мед и замразени плодове, сутринта ви ще започне с прохладен десерт.

Обяд: булгур с домати, авокадо и пилешко филе. Булгурът е супер здравословна зърнена култура и достоен заместител на скучния хляб. Направете си фантастични купички - просто нарежете съставките на малки кубчета и ги смесете.

Следобедна закуска: плодове. Изберете си - можете да си вземете обичайните ябълки и банани, но ние ви препоръчваме да се поглезите със сочно манго.

Вечеря: салата със спанак, домати, краставици и сирене фета. Лек завършек на деня, пълен с витамини и микроелементи. Между другото, предлагаме ви да поръсите салатата с балсамов оцет и зехтин - ще бъде много вкусна.

Пийте вода, чай и пилешки бульон

Ако се разболеете от сезонна настинка, грип или коронавирус, тялото ви се изпотява много, имате хрема, може да се отделят храчки, а в редки случаи дори може да повърнете. Всичко това води до бърза загуба на течности в организма. Постоянното ниво на течности гарантира нормалното функциониране на организма и което е по-важно - бързото му оздравяване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама