Маската за очи има 2 неочаквани ползи, ето какви


Маската за очи има 2 неочаквани ползи, ето какви
Снимка: iStock

Ако искате да се събуждате по-подготвени за деня, опитайте един съвет за сън: носете маска за очи. Според проучване, обхванало 122 участници в рамките на два експеримента, блокирането на околната светлина, докато спите, може да подобри бдителността и паметта на следващия ден.

Авторите на проучването от институции в Обединеното кралство, Италия и САЩ твърдят, че това е още едно доказателство за връзката между светлината и съня - и че контролът върху първото може да помогне за управлението на второто.

"Околната светлина може да повлияе на структурата и времето на съня", пишат изследователите в публикувания документ. "Изследвахме как носенето на маска за очи, която блокира светлината по време на нощния сън, влияе върху паметта и бдителността - промени, които биха могли да бъдат от полза за ежедневни задачи като учене или шофиране."

При първия експеримент 89 възрастни на възраст от 18 до 35 години са помолени да носят маска за очи по време на сън в продължение на една седмица, преди да минат на сън без нея или да носят маска за очи с дупки (за да се отчете евентуален ефект от дискомфорта при носенето на маска) седмица след това.

Вижте още: До какво води прекомерната употреба на кофеин

Лабораторните тестове, проведени през последните два дни от всяка седмица, показват, че участниците са се справили по-добре със задачата за асоцииране на двойки думи, която измерва способността за припомняне на събития и преживявания, след като са имали покрити очи по време на сън. Те се представили по-добре и на тест, който измерва времето за реакция.

При втория експеримент 33 възрастни доброволци на възраст от 18 до 35 години са били снабдени с маски за очи, устройства за измерване на интензивността на светлината при събуждане и лента за глава за измерване на мозъчната активност, докато спят. За да свикнат с условията, участниците спали с непокътната маска за очи една нощ и с маска за очи с дупки за втората нощ. Това било последвано от две нощи сън при същите условия, само че този път с допълнителни тестове.

Отново задачата за асоцииране на двойки думи показала, че носенето на маска за очи помага за усвояването на нова информация и формирането на свежи спомени. Освен това данните, предоставени от лентата за глава, показват, че има връзка между носенето на маска и по-дългото време на сън с бавни вълни, за което се знае, че е важно, когато става въпрос за повишаване на паметта.

"Това показва, че носенето на маска за очи по време на сън е ефективно, икономично и неинвазивно поведение, което може да бъде от полза за когнитивните функции и да доведе до измеримо въздействие върху ежедневието", пишат изследователите.

Въз основа на въпросниците, попълнени от доброволците при двата експеримента, носенето на маската за очи не е повлияло на времето на съня или неговата продължителност, така че е малко вероятно тези фактори да са повлияли на резултатите от тестовете, информира „Сайънс Алерт“.

Проучване след проучване показват колко важен е сънят за цялостното ни благосъстояние и здраве. Той може да ни помогне да поддържаме добра форма, влияе върху емоционалната обработка в мозъка и дори оказва влияние върху моделите ни на общуване. Това проучване показва, че маската за очи може да увеличи ползите от съня. Тъй като много от ежедневните ни задачи изискват бдителност и по-добра памет, може би си струва да помислите дали да не включите маската в собствената си нощна рутина.

"Като се има предвид настоящият климат на мониторинг на съня и когнитивни подобрители, нашите открития показват, че маската за очи е прост, икономичен и неинвазивен начин да се извлече повече от нощния сън", пишат изследователите.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама