До какво води прекомерната употреба на кофеин


До какво води прекомерната употреба на кофеин
Снимка: iStock

Кафето, а следователно и кофеинът, е най-популярният стимулант в света. Голяма част от населението на света, включително и децата, консумират кофеин поне веднъж дневно.

Проучванията показват, че малки количества от него помагат на хората да запазят енергията си, да бъдат по-енергични и дори помагат за детоксикацията на черния дроб.

Прекомерната консумация обаче прави тази изключително популярна напитка опасна, твърди турският "En Son Haber".

Увеличава риска от преждевременна смърт

Проучванията показват, че мъжете, които пият 250 милилитра кафе повече от четири пъти дневно, са по-застрашени от преждевременна смърт. Кофеинът на прах и таблетките, използвани за различни цели, могат да бъдат опасни за здравето, тъй като съдържат големи количества от веществото и могат да доставят това количество в организма за кратко време.

Енергийните напитки, съдържащи кофеин, обикновено са твърде сладки, което ни подтиква да ги консумираме много бързо. Ето защо, за да избегнете предозиране с кофеин, трябва напълно да елиминирате такива напитки, както и добавки и таблетки, съдържащи високи нива на веществото.

Вижте още: Никога не пийте кафето си по това време на деня!

Повишено отделяне на урина

Една от опасностите, които крие кофеинът, е, че той увеличава притока на кръв към бъбреците и разширява кръвоносните съдове.

Експертите го смятат за диуретик и обикновено препоръчват на пациентите с проблеми с баланса на течности да избягват или да намалят консумацията на продукти, съдържащи кофеин и други подобни вещества, съдържащи метилксантини.

Храносмилателни проблеми и язви

Пиенето на напитки с кофеин на празен стомах може да бъде опасно и да има последици като храносмилателни проблеми и стомашни спазми. Това е така, защото кофеинът предизвиква свиване на мускулите на стомашно-чревния тракт, което води до попадане на предварително усвоена храна директно в червата.

Освен това кофеинът прави стомаха по-податлив на повишена киселинност, което може да провокира язви. Избягвайте да пиете напитки с кофеин на празен стомах, за да избегнете коремни болки.

Вижте още: Кафе с лимон - полезно или вредно е

Хипертония

Тези, които рядко пият кофеин и имат високо кръвно налягане, може да са по-склонни да изпитат скок на кръвното налягане няколко часа след пиене на кафе. Повишаването на кръвното налягане, причинено от кофеина, стимулира сърдечносъдовата система и увеличава риска от проблеми като сърцебиене. Затова е важно хората с високо кръвно налягане да се консултират със специалист, преди да приемат кофеин.

Така че общият консенсус е, че кофеинът е безвреден, но ако се приема в прекомерни количества, може да доведе до проблеми. Спирането на кофеина обаче трябва да бъде постепенно, за да се избегнат симптоми като главоболие, замаяност и депресия.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама