Мислите това растение за плевел, а то е много полезно


Мислите това растение за плевел, а то е много полезно
Снимка: iStock

Тученицата (Verdolaga) вече не е заплаха за градината, а истинско скъпоценно съкровище! Това забележително растение отново започва да намира мястото си на фермерските пазари и в престижните ресторанти, предлагайки както ползи за здравето, така и кулинарна наслада.

Позната под различни имена като обикновена трева и свинска трева, тученицата е плевел, който крие страхотни ползи. Смятана за суперхрана, тя заема специално място в сърцето дори на Махатма Ганди и сега преживява възраждане.

Листата на тученицата с формата на сълза са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, което я прави питателна сила. Но това не е всичко – тези листа също предлагат освежаващ и остър аромат на лимон с пиперлива нотка.

Вижте още: Чай от орехови листа: 4 ползи, които ще променят живота ви

Сега нека проучим хранителните ползи от тученицата:

Омега-3 мастни киселини: Тученицата се откроява като изключителен растителен източник на тези незаменими мастни киселини, които са от решаващо значение за здравето на мозъка и сърцето, особено за веганите.

Антиоксиданти: Заредена с антиоксиданти като глутатион, тученицата помага за защита на клетките, борбата с увреждането и забавя процеса на стареене.

Минерали: Със значителни количества калций, магнезий, калий, желязо, фосфор, манган, мед, фолат и селен, тученицата запълва празнините в стандартната диета и поддържа цялостното благосъстояние.

Витамин C: Важен източник на този имуностимулиращ витамин, който помага за поддържането на силна и устойчива имунна система.

Бета-каротин: Съдържащ се в изобилие в тученицата, бета-каротинът служи като предшественик на витамин А, справяйки се с дефицита, често срещан при много хора.

Мелатонин: За разлика от повечето растения, тученицата съдържа мелатонин, хормон от решаващо значение за регулиране на съня, което я прави ценен естествен източник.

Намаляване на холестерола: Благодарение на беталаина, антиоксидант, присъстващ в тученицата, той помага за предотвратяване на увреждането на холестерола в кръвоносните съдове и има положително въздействие върху нивата на LDL холестерола.

Триптофан: Тученицата съдържа триптофан, важна аминокиселина, която подпомага регулирането на настроението и се бори с депресията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама