Многобройните ползи на лененото семе


Многобройните ползи на лененото семе
Снимка: iStock/Gukliver

Лененото семе съдържа до 45% масло, в които:

- омега-3 е около 55-60 %

- омега-6 около 15%,

- омега-9 – около 10%

- наситените мазнини около 10%

Тъй като мастните киселини са неустойчиви на кислород, то природата ги е защитила по естествен път, снабдявайки “опаковката” им с антиоксиданти. По тази причина семенцето на лененото семе е и доста богато на антиоксиданти (вит. А, Е, С), като съдържа около 120 мг витамин Е.

Един от най-добрите начини за предпазване от сърдечно-съдови заболявания е поддържане на диета която е с ниско съдържание на наситени и транс-мазнини и богата на мононенаситени и полиненаситени мазнини (в това число омега-3 мастни киселини от ленено семе и риба). Омега-3, съдържащо се в лененото семе подпомага в тези случаи с противовъзпалително действие, нормализиране на пулса, предотвратяване на втвърдяване на артериите и кръвни съсиреци, като по този начин намалява риска от инфаркт и инсулт при пациенти с диабет и сърдечни заболявания. Според повечето източници омега-3 спомага да се намали нивото на холестерола. Полезно е за понижаване на кръвното налягане, против аритмия и задържане на вода.

Въпреки че лененото семе съдържа доста разнообразно количество на полезни съставки, то дължи популярността си на 3 основни компонента:

- Фибри

- Протеини

- Лигнани (Лигнаните са фитоестрогени, съдържащи се във висококачествени хранителни влакна, като например зърнени храни, ядки, плодове и зеленчуци. Лигнаните имат анти-бактериални и анти-ракови свойства. Съдържат растителен естроген и имат антиоксидантни свойства. Учените смятат, че комбинацията от лигнани и естроген в обмяната на веществата, и хормоналния баланс, в допълнение към антиоксидантните свойтства на лененото семе и съдържанието на фибри, може да обясни защо народи, при които приемът на храни богати на лигнани е по-традиционен, имат по нисък процент на боледуване от рак. Установено е, че семената от ленено семе са най-богатият източник на растителни лигнани, като съдържанието им е 100 пъти по голямо от това на следващата храна богата на тях – овесените трици.)

Как да приемаме лененото семе?

Препоръчителната дневна доза (препоръчано от Flax Canada Council) e 1-2 супени лъжици ленено семе.

Приемайте лененото семе счукано/смелено. Когато се приеме на цели семенца, то те преминават през чревния тракт, без да бъдат абсорбирани и извлечени всички ползи от тях. Най-лесно е да се смели в кафемелачка или пасатор и да бъде добавено към вашата закуска.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама