Мод Уагнър: Първата жена татуист в света


Мод Уагнър: Първата жена татуист в света
Снимка: Instagram

Днес ще ви запознаем с една истинска легенда в underground обществото – Мод Уагнър. Нейният живот е своеобразна история за любовта, татуировките и славата.

Мод е родена през 1877 година в окръг Лион, Канзас. Тя е циркова артистка и акробат, а през по-голямата част от зрелия ѝ живот е работила в различни пътуващи циркове, преминаващи през цяла Америка.

Елена Замфиреску: Първата жена инженер в света

Точно по време на едно такова турне, Мод се среща с бъдещия си съпруг Гус Вагнер на представление в Луизиана. Той е моряк, обиколил света и върнал се в родината, покрит с татуировки. Винаги е казвал, че се е научил да татуира от племената в Джанва и Борнео. Привлечена от рисунките по тялото, Мод разменя първата им романтична среща за урок по татуиране. Разбира се, искри прехвърчат още от началото на запознанството им и на по-късен етап двамата се женят.

Гус успява да научи Мод как да прави татуировки не само върху други хора, но и върху собственото си тяло. Тяхното име става синоним на изкуство и бързо стават артистични партньори малко след това. Мод се превръща в свое собствено платно, чирак и любовта на живота на Гус.

Само няколко години трябват, докато тялото на младата дама се покрие отгоре отдолу в татуировки: пеперуди, лъвове, змии, портрети на дървета и собственото ѝ име на лявата ръка. Мод напуска цирка и започва да се представя самостоятелно като татуирана атракция. Тя развива своите умение както върху колеги от цирка, но и върху публиката, която се стича от цяла Америка, за да я види.

Гус и Мод имат дъщеря Лотева, която също става татуистка, както може да предположите. Въпреки професията на родителите си, Мод забранява на Гус да татуира малката им наследница и тя никога не украсява тялото си с мастило, ставайки един от малкото известни художници без татуировки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама